Nu har ansökan om att få bygga 13 stycken 200 meter höga vindkraftverk i norra delen av Tanums kommun godkänts. (Arkivbild)
Nu har ansökan om att få bygga 13 stycken 200 meter höga vindkraftverk i norra delen av Tanums kommun godkänts. (Arkivbild)

Nytt tillstånd klart för 13 vindkraftverk

200 meter höga vindkraftverk får byggas på Tormoserödsfjället i gränslandet mellan Tanums och Strömstads kommuner.

ANNONS
|

Huvuddelen av parkenkommer att hamna inom Tanums kommun. Satsningen har varit planerad länge. Vindmätningar ska ha gjorts redan våren 2009 men sedan dröjde det till 2013 innan miljöprövningsdelegationen gav tillstånd. På den tiden planerades 150 meter höga vindkraftverk. Men det blev inget och projektet såldes.

Höjden är enligt nuvarande ägare, schweiziska energibolaget Alpiq, den enda skillnaden jämfört med förratillståndet. Varken antalet verk eller deras placering påverkas, inte heller vägdragningar.

Fördelen med att komma upp 50 meter är att man där ska kunna ta vara på vindförhållandena bättre.

Beräkningar tyder på att elproduktionen kan öka med 50-100 procent beroende på vilket vindkraftverk det gäller.

ANNONS

En negativ effekt är att fler bostäder kommer att påverkas av hinderbelysningen. Den typ av av belysning som krävs på 200 meters höjd kan ge ökade störningar.

För att reglera detta fastställs ett villkor som innebär att ljusstyrkan ska ställasned, så mycket som gällande bestämmelser medger, och att blinkande ljus ska synkroniseras.

ANNONS