Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Nya lyxvillorna i riskzonen för översvämningar

Innan mångmiljonvillorna ens är färdigbyggda ligger de i riskzonen för klimatrelaterade översvämningar. Tanum har länge känt till risken men inte förhindrat situationen.

Redan för tio år sedan kände ­Tanums politiker till översvämningsrisken i Hamburgsund. Då varnade kommunen för högvatten på 2-2,5 meter över normalvattenståndet inom hundra år. ”Nya hus måste byggas på högre nivåer och delar av samhället kan behöva flyttas”.

Ändå antog kommunen en detalj­plan som bröt mot de egna riktlinjerna. Därför kan i dag ett sjuttiotal nya lyxvillor byggas i riskzonen för översvämningar, trots länsstyrelsens gräns rekommendation på 3,2 meter. Redan i dag drabbas sjöbodarna och vägen en meter nedanför av regelbundna översvämningar. Innan seklet är slut kan det bli vardag även för lyxvillornas fastighetsägare.
– Detaljplanen medgav en rätt att bygga enligt plankartan, alltså en lägsta höjd på två meter för golv, meddelar Josefin Kaldo, chef på miljö- och byggförvaltningen.

Enligt förbundsjuristen Johan Larsson på Sveriges kommuner och landsting, SKL, har Tanums kommun agerat helt enligt lagen, och kan inte bli skadeståndsskyldiga den dagen husen översvämmas. Ansvaret och kostnaden hamnar hos fastighetsägaren.
Kommunen har dock haft möjligheten att stoppa bygglovsprocessen för att uppdatera detaljplanen och de förlegade byggkraven. På så sätt hade kommunen kunnat undvika ännu mer översvämningshotad ­bebyggelse i Hamburgsund. Men det var inte tillräckligt viktigt, anser kommunen:
– Att göra en ny detaljplan skulle ha dragit ut på tiden. Visnings­husen byggdes högre upp, och när bygglovet för den lägre byggnationen kom in till kommunen sågs det inte som en bra lösning att bromsa byggnationen genom att kräva en ny detaljplan.

Göran Moser är delägare och vd för Bohusläns Markutveckling AB som bygger lyxvillorna i Hamburgsund. Han är inte orolig, trots att husen inte är klimatsäkrade.
Tål husen att bli översköljda av ­vatten om det blir havsnivåhöjning och storm?
– Snälla nån, vi har följt alla planbestämmelser som finns. Kommunen har sagt att husen ska ligga på två meter och vi har för säkerhets skull lagt dem på 2,20.
Hur länge ska husen hålla?
– Lika länge som alla andra trähus i Sverige.
Hur länge är det?
– Det har jag ingen aning om, men det finns ju trähus från 1700-talet.
Finns det något argument för att inte bygga 3,20 över havsnivån?
– Ja, du måste komma ner från huset. Vi kan inte fylla upp landet med jordmassor. Ska vi ha trappor upp till huset? Det är helt enkelt omöjligt att sätta husen på 3,20.

Bara ett stenkast från de omtalade husen står sjöbodarna på rad längs sundet. En av sjöbodsägarna är Stefan Johansson, tidigare yrkes­fiskare i Hamburgsund, men ­numera maskinist på Stena Line. Han skulle inte satsa sina pengar i en av lyxvillorna.
– Jag förstår inte riktigt hur de vågar, det är klart det är attraktivt att bo nära sjön och nära havet, men skulle folk börja misstänka att det inte går att bo här längre, då dalar priserna snabbt. Jag skulle aldrig våga investera i nåt sånt, säger han.

För några veckor sedan nådde vattnet åtta centimeter upp på hans fasad, men det trängde inte upp över golvet i sjöboden.
– Så här högt var det 1987, när det var som allra högst, säger Stefan ­Johansson och pekar på väggen.

Kent Ternrud är en av dem som redan köpt ett av de nybyggda ­husen i Hamburgsund, och han är inte orolig:
– Vi har inte blivit informerade om att det finns risk för översvämning i framtiden. Däremot har vi tänkt på klimatförändringen, men eftersom det ligger så långt fram i tiden är vi inte oroliga.