Politikerbesök. Från vänster Peter Heie (C), Tony Johansson (MP), Margareta Fredriksson (L), Kristina Jonäng (C), Jörgen Molin (M), Bengt Bivrin (MP).
Politikerbesök. Från vänster Peter Heie (C), Tony Johansson (MP), Margareta Fredriksson (L), Kristina Jonäng (C), Jörgen Molin (M), Bengt Bivrin (MP). Bild: Jakob Simonson

Nu utökas jouren i Tanum

Från och med onsdagen den 15 augusti förlängs öppettiderna för Närhälsans jourmottagning i Tanum till klockan 24 alla dagar i veckan.

ANNONS
|

På tisdagen var flera regionpolitiker på besök i Närhälsans lokaler tillsammans med representanter från den partiöverskridande jourgruppen i Strömstad.

– Det vi ser och hör här är positivt. När man får ett utökat uppdrag måste man rekrytera personal och vi har sett att man lyckats lösa det med rekryteringen, säger regionrådet Kristina Jonäng (C).

Det är dock inte ordinarie personal man har fått till de utökade öppettiderna.

– Det är en lösning med stafettläkare åtminstone tillfälligt, men vi ser att det finns en trygg bas bland den ordinarie personalen som stöttar upp, säger Kristina Jonäng.

Agnetha Wingstedt, verksamhetschef på Närhälsan i Tanum, säger att det är en läkare och två sjuiksköterskor som ska täcka upp tiderna mellan 17 och 24.

ANNONS

– Det är viktigt att säga att detta inte är en förlängd vårdcentral, dit man kan gå på precis samma villkor som till den vanliga vårdcentralen, utan det jouren tar emot är akuta saker som inte kan vänta.

Några exempel på vad det kan handla om?

– Det kan vara till exempel buksmärtor, sårskador, barn med krupp eller att man har fått en brännskada till exempel. Du går inte till jouren om du exempelvis känner dig lite förkyld och febrig, säger Agnetha Wingstedt.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i regionen har även beslutat att i dialog med Närhälsan ta fram förslag på avtal som ger invånarna i området tillgång till sjuksköterskekompetens under icke jourtid.

Längre fram är också tanken att Närhälsan i Tanum ska byggas ut till en närakut, med möjligheter till bland annat röntgen, ultraljud och utökade provtagningar.

ANNONS