Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bygge1
Kusten dyrare. Vid norra infarten till Grebbestad byggs nio stora bostadsrätter med priser på runt tre miljoner kronor. I Tanumshede byggs mindre och billigare lägenheter.

Många bostadsrätter på gång

Genom tre olika projekt ska 60–70 nya bostadsrätter bli klara ungefär samtidigt, våren eller sommaren 2018. Prisbilden mellan kustorten Grebbestad och centralorten Tanumshede skiljer sig dock åt. – Det är olika marknadssegment, säger Leif Fourong, fastighetsmäklare.

Det håller visserligen på att tas fram en del hyresrätter också genom kommunala bolaget Tanums bostäder, framför allt i Tanumshede men även i Grebbestad. Fast det är andra upplåtelseformer som dominerar på fastighetsmarknaden: villor och fritidshus samt bostadsrätter alternativt ägarlägenheter.

Under de senaste åren har till exempel området Ulmekärrsgården i Grebbestad växt fram och just nu är flera andra projekt på gång som, under förutsättning att tidsplanerna håller, kommer att färdigställas nästan samtidigt för inflyttning under 2018.

I veckan har säljstarten gått för 30 bostadsrätter på Oppen, Vinbäck, med gångavstånd till Tanum shoppingcenter. Initiativet kommer från företagen VGL properties, som till stora delar ägs av Kenneth Myrvold, och Grimsrud som nu står för markentreprenaden precis som företaget gjorde när shoppingcentret byggdes.

Projektledaren Lars Andersson bor själv i Tanumshede och menar att prisläget på Oppen, trots att det rör sig om nybyggnation, kan locka olika målgrupper. Det rör sig om fem vinkelhus med sex lägenheter i varje. Ambitionen har varit att hitta planlösningar för att ta vara på ytorna effektivt och hålla nere kostnaderna. Försäljningspriser varierar mellan 1 250 000 och 1 750 000 kronor för två till fyra rum och kök, 57–80 kvadratmeter.

– Det kan vara ett sätt att komma in på bostadsmarknaden för unga men också ett alternativ för äldre med villa som inte längre har barn hemma utan vill ha ett mer lättskött boende, säger Lars Andersson.

I centrala Tanumshede, Kattedaben, pågår ett liknande projekt med 24 lägenheter och fem villor. Jämfört med på Oppen är lägenhetspriserna något högre, från runt 1,5–2,0 miljoner kronor för tvåor och treor.

Slutligen byggs det även ett nytt område i utkanten av Grebbestad, Falkerödbo, och det rör sig om nio stycken stora bostäder på 111–112 kvadratmeter och priser på omkring tre miljoner kronor.

Enligt mäklaren Leif Fourong finns det ett större underlag för bostäder vid kusten och eftersom det inte råder någon boplikt kan lägenheterna närmare havet också vara mer attraktiva som fritidsboenden än i till exempel Tanumshede. Än så länge har dock försäljningen inte riktigt tagit fart.

– Markarbetet är i stort sett färdigt och byggnationen ska komma igång inom kort. Det måste byggas först så att folk ser vad de köper, säger han.