Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

5162906 (2)
Väderöarna. Mikael Hansson driver värdshuset ute på Väderöarna. Det är ett extra utsatt läge och här blåser det ofta. Arkivbild.

"Havet blir som en stor bubbelpool"

För värdshusvärdarna på Väderöarna är vädrets makter något att leva med. För dem är hårda vindar inget märkvärdigt.

Under höst- och vintermånaderna är det blåsiga tider ute på Väderöarna. När Bohusläningen rapporterar om hur busväder med risk för stormbyar är på ingång, är det inget som imponerar på värdshusvärden Mikael Hansson. 

– Det blåser här, så är det. Jag kan berätta att det varje dag under november månad förra hösten blåste 15 m/s, säger han och skrattar. 

Nej, väder och vind är något de fått anpassa verksamheten efter. De har byggt om under årens lopp och flyttar upp saker som står på bryggorna så fort vädervarningarna utfärdas. 

– Vi har väldigt stor respekt för vädret men det är inget märkvärdigt. Vi tittar framförallt på var vindarna kommer ifrån. Vi vet ju våra förhållanden och var våra gränser ligger, säger Mikael Hansson. 

Vid stormen Urd på annandagen i december fanns det dock ingen på ön. Då uppmättes byvindar på 33 m/s på just Väderöarna. 

– Då avbokade gästerna för man vågade helt enkelt inte åka ut. Men det är inte vindarna vi är rädda för utan vattenståndet. Då var det ju en monstervåg på upp emot 14 meter och snittet låg på mellan 10 och 12 meter höga vågor, säger Mikael Hansson.

På vädertjänsten Foreca berättar man hur Väderöarnas läge gör dem extra utsatta. 

– Det är långt ute vid kustbandet och den dominerande vindriktningen är sydvästlig vind. Och det finns ingenting emellan Väderöarna och Storbritannien. Det är ju bara Nordsjön och det blåser ju mer till havs än på land så det är klart att det är ett utsatt ställe, säger Erik Rindeskär som är meteorolog. 

Busvädret som drar in på onsdagen påverkar inte värdshusets verksamhet. De håller öppet som vanligt. Det är till och med så att Mikael Hansson utlovar något utöver det vanliga. 

– Det är fantastiskt att vara där när det blåser. Hela havet blir som en stor bubbelpool och när båten åker där ifrån och man tänker att "herregud, nu är vi ensamma är ute"...det är en upplevelse, säger han. 

Fakta Väderöarna:

  • Består av hundratals klippor och holmar i Tanums kommun.
  • Skärgården var tidigare bebodd men i dagsläget är värdshuset den enda verksamheten året runt.
  • Värdshuset ligger på Storön liksom hamnen för fritidsbåtar.