Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Glenn Palm Mattsson är en av de deltidsbrandmän i Tanumshede som sagt upp sig.
Glenn Palm Mattsson är en av de deltidsbrandmän i Tanumshede som sagt upp sig.

"Har varit dålig arbetsmiljö länge"

Bägaren har runnit över. Glenn Palm Mattsson, deltidsbrandman vid stationen i Tanumshede, har fått nog och är en av de runt 20 brandmän som lämnat in begäran om uppsägning.

Glenn Palm Mattsson började arbeta som deltidsbrandman 2011. Efter närmare 6 års arbete på brandstationen i Tanumshede har han nu lämnat in sin uppsägning.

– Trivseln och arbetsmiljön har varit dålig under en lång tid. Missnöjet har inte bara ploppat upp efter en dag, säger han.

När avtalet med bland annat uteblivet OB-tillägg och utesluten bilersättning trädde i kraft betydde det lägre inkomst för Glenn Palm Mattson. Samtidigt menar han att brandmännen fått allt fler arbetsuppgifter vilket betyder fler larm.

– I dag jobbar vi med IVPA, I Väntan På Ambulans, då vi åker ut på larm med hjärtstartare. Vi utför också yträddningsarbete i vatten, båda dessa larm hade vi inte när jag började. Vi har även fler larm till E 6 sedan utbyggnaden, vi är ute på E 6:an varje arbetsdag i stort sett och jobbar i en utsatt miljö, säger han.

Men just punkten med säkerhetsarbetet kring jobb på E 6 tycker han att arbetsgivaren har varit aktiv i. Men efter senaste förhandlingen mellan parterna i tisdags rann bägaren över.

– Det finns ingen konstruktiv diskussion mellan arbetsgivaren och oss. Har man det är det ingen som blir så missnöjd att man vill sluta som brandman. Att vara deltidsbrandman är inte som något "vanligt" jobb. Vi åker på stora larm och gemenskapen och stödet för varandra är jätteviktigt, säger Glenn Palm Mattsson.

Han dementerar att antalet uppsägningar som kom in förra veckan skulle vara ett samordnat beslut mellan kollegorna för att sätta press på arbetsgivaren. Det finns flera förklaringar.

– Vi får utöka vår kompetens ständigt med nya uppdrag som också innebär fler larm, men vi får sämre lön, säger Glenn Palm Mattsson och fortsätter:

– I och med att jag lämnade in min avskedsansökan innan sista mars så betyder det, med tre månaders uppsägningstid, att jag blir ledig som deltidsbrandman under min semester. Den semestern jag har från mitt "vanliga" jobb, säger han.

Han arbetar på fönsterfabriken Nordan i Tanumshede. På bara några minuter ska han vid ett larm lämna arbetsplatsen och inställa sig på stationen.

Beslutet att sluta som deltidsbrandman har inte varit lätt.

– Det är jättevemodigt. Jag är inte deltidsbrandman för att tjäna pengar. Är man i en dålig arbetsmiljö ställer man sig frågan om tiden man lägger ner för uppdraget verkligen är värd den tid som man i stället kan lägga på familjen, säger Glenn Palm Mattsson.

Läs mer om Deltidsbrandmän säger upp sig