Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

TommyOstefanDRAGARE
För tryggheten. Polisinspektörerna Tommy Eliasson och Stefan Johansson bemannar det mobila poliskontoret.

"Handlar om att bygga upp förtroendet"

Tommy Eliasson och Stefan Johansson har parkerat kontoret på parkeringen utanför Hedemyrs i Tanumshede. Varje onsdag klockan 12-14 finns de på plats. Kontoret: en polishusbil där de två poliserna kan hjälpa allmänheten med det mesta.

Det är den andra onsdagen som polishusbilen parkerar i Tanumshede för två timmars närvaro och arbete. Beskedet om att det mobila poliskontoret, som tidigare bara har funnits i de östra delarna av Fyrbodal nu även skulle ta sig ut till kusten, kom i början på februari.

Nu har polisen i Fyrbodal två polishusbilar, varav Tommy Eliasson och Stefan Johansson bemannar den ena. På måndagar besöker de Färgelanda, tisdagar är de i Munkedal och nytt på schemat är alltså Tanumshede och Hamburgsund på onsdagar.

– På torsdagar och fredagar har vi olika uppgifter. Den här veckan ska vi tillexempel vara i Hunnebostrand och på fredag är i på Torp i Uddevalla. Det planeras utifrån vissa medborgarlöften som skrivits under, säger Stefan Johansson.

När Tommy och Stefan denna onsdag har parkerat i Tanumshede dröjer det inte länge innan nyfikna ungdomar vill växla några ord utanför husbilen.

På förmiddagen har de varit i Hamburgsund där nio besök har registrerats.

– Sju av dem ville bara kolla läget lite, fem av dessa var ungdomar, säger Tommy Eliasson.

En annan hade frågor om ett vapenärende och någon annan hade en trafikfråga.

Det mobila poliskontorets ska fungera som ett vanligt poliskontor. Här kan man söka hjälp om man utsatts för brott, få hjälp att göra en polisanmälan, ställa frågor och tipsa om brott eller oroligheter.

– Vi gör i stort sett samma arbete som poliser vid en polisstation gör. Vi kan däremot inte hantera ansökningar av pass, säger Tommy Eliasson.

Båda två började sitt arbete som poliser 1982. Båda har jobbat i storstaden Göteborg. Tommy har även varit trafikpolis i Uddevalla innan den lades ner i staden och verksamheten flyttades. Stefan har varit inre befäl i Strömstad.

Radiobilsarbetet skiljer sig en hel del med det nuvarande, som polisinspektör i det mobila poliskontoret.

– Som polis i radiobilar blir det kanske oftare mer skarpt läge. Men det här är en trevlig tjänst där man får mycket positivt till sig. Som polis blir du allround då vi gör olika arbetsuppgifter här och vi får vår kunskapsnivå uppfräschad, säger Tommy Eliasson.

I Tanumshede denna onsdag är besöken glesa.

– Kanske för att vi är så nya här, det är ju bara andra gången som vi ställer upp oss, säger Stefan Johansson.

Men arbetsuppgifter får de.

– En person kom förbi och sa att en bil stod illa parkerad på en trottoar så att gångare knappt kom förbi. Ibland kan gamla bilar parkeras för att överges, men detta är en relativt ny bil som kanske har fått ett haveri. Så nu får vi försöka kontakta ägaren, säger Tommy Eliasson.

Lite senare kommer Stefan in i husbilen efter att ha pratat utomhus med en besökare.

– Det var en kille som hade hittat ett tappat id-kort, det får vi ta hand om, säger Stefan Johansson.

Inne i husbilen har de två poliserna varsitt skrivbord med dator. Längre in finns en soffa och ett pentry.

– Vi har fått vara med och utforma hur husbilen ska se ut invändigt. Det här blev bra, men en tydlig kontorsdel men också plats för att flera kan sitta runt bordet vid pentryt, säger Tommy Eliasson.

– Alla som är lugna och sköter sig är välkomna att komma in, fyller han i.

Och kommer de allra minsta på besök finns det en bunt papper med polisbilar att färglägga.

– Det handlar om att bygga upp förtroendet. Vi har flera som besöker oss på andra orter som bara kommer förbi för att snacka lite. Till slut får vi ett förtroende för varandra och då kan vi tillsammans lösa brott, säger Tommy Eliasson.