Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

tångföredrag 1397
MÅNGA INTRESSERADE. Linnéa Sjögren och Jonas Pettersson, bibliotekarierna som blev tångentusiaster, drog fullt hus i Futura.

Det våras för tången i kockarnas grytor

Brödet tog slut. Kaffet tog slut. Tångguiderna tog slut. Men intresset tog inte slut.

Kaféet i Futura i Tanumshede blev överfullt när Jonas Pettersson och Linnéa Sjögren bjöd in till föredrag om havets grönsaker, det vill säga tång.

– Vi hade trott att det skulle komma fem personer, säger Jonas medan Linnéa räknar till 55.

Ole och Tina Buer har tagit sig hit från sitt fritidshus mellan Grebbestad och Havstenssund.

– Vi har inte ätit tång, mer än till sushi. Men det användes som nödmat i äldre tider vid norska kusten. Det är intressant med gamla nyttoväxter som fallit i glömska, säger de.

I tre år har Jonas Pettersson och LInnéa Sjögren plockat tång, tillagat tång, sålt tång och inte minst hållit kurser om tång. Tång är numera en populär råvara på finare restauranger och det hela fick fart av kändiskocken Tommy Myllymäki.

Fast det var nära att det inte blev någon leverans. Samtalet kom nämligen 1 april 2014. Jonas tyckte det var ett bra skämt, men något skämt var det inte. Tommy Myllymäki ville verkligen ha tång och han vann EM med bohuslänsk havssallat på förrättstallrikarna. Tång från Jonas och Linnéa fanns också på menyn vid Nobel Week Dialogue före själva Nobelfesten i december.

Nu kommer många kockar på kurserna och förvandlar köket till matlagningslaboratorium. Linnéa och Jonas är själva mycket matintresserade och föredraget vimlar av aptitretande beskrivningar av friterad rörhinna som smakar vit tryffel, rökt makrill med philadelphiaost, ägg och tång eller tångchips på fingerstång och sockertång.

Många tångsorter är rika på umami, den femte grundsmaken.

– Den har egentligen ingen egen smak utan förstärker andra smaker, förklarar Jonas.

Tångsäsongen startar nu och varar till juni eller juli. Egentligen är det bara att sätta sig vid stranden med en sax, snorkla iväg eller ta på sig dykardräkten. Linnéa och Jonas har 10-13 sorter som de plockar, men för den som prövar sig fram blir det aldrig farligt, möjligen osmakligt, försäkrar de. Bland de svenska tångsorterna finns inga motsvarigheter till svampskogens farligheter.

Men inte alla plockar själva och Jonas och Linnéa har börjat ta hjälp av tångdykerskor för att möta behovet.

De får heta så även om de är män har de bestämt, som en hyllning till kvinnorna i Japan och Korea där detta är ett kvinnoyrke på utdöende, berättar de.

– Det här ingår i samma tradition som när stenarbetarnas hustrur stickade hemma och levererade för försäljning, säger Jonas Pettersson.

En av tångdykerskorna är på plats. Kim De Bruin från Grebbestad arbetstränar hos Catxalot efter en sjukskrivning och ser tången som en möjlig ny arbetsinriktning.

Men hur är det då med näringsvärde och risken för att tång innehåller exempelvis tungmetaller, undrar publiken.

– Tång innehåller alla mineraler och många olika vitaminer, bland annat B12 som kan vara svårt för veganer att få i sig, svarar Jonas.

– Dessutom har tång unika antioxidanter, eftersom den behöver skydda sig mot extremt solljus vid lågvatten.

På företagets hemsida finns också en samling länkar till forskning som talar för att tång och alger är hälsobringande föda.

Kadmium i brödsäd är ju ett högaktuellt ämne, så hur är det med tång, vill åhörarna veta. Tång är bra på att binda tungmetaller, vilket ju inte låter så bra, säger Jonas Pettersson, men han tror ändå inte att det är ett hinder för att äta mera tång.

– Tången binder dem så hårt att de inte frigörs i människan, är hans budskap.

– Använd sunt förnuft. Plocka inte i hamnar och vikar med stillastående vatten utan där vattenomsättningen är god.

Fakta: Tång

Blåstång: Använd mjälla skott i soppa och sallad.

Knöltång: Använd de yttersta delarna. God picklad, i bröddeg, stekt i smör till fisk.

Fingertång: Kryddig smak. Stek eller fritera i olja

Knöltång: Använd blåsorna fram till maj. Koka, marinera, smörstek

Plockning: Klipp försktigt av det du ska ha. Ryck inte upp hela ruskan och kasta delar.

Kurser: Tångsafari för att skörda, Matlagningskurs med tång

Bas för Catxalot: Tångmagasinet i Södra magasinet i Södra Hamnen, Havstenssund