Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdltb869ee2-nh

15 gamla utan besök när personal uteblev

En anställd inom hemtjänsten i Tanum uteblev från jobbet, men arbetskamraterna reagerade inte. 15 vårdtagare blev utan besök och händelsen har anmälts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Det var i slutet av november 2016 som en vikarie uteblev från sitt kvällspass inom hemtjänsten. Det är oklart om hen sjukanmälde sig.

Sex andra personer var i tjänst. Hur många som visste att personen inte var på jobbet framgår inte, men några kontakter togs inte.

I anmälan står att arbetskamraterna inte följde rutinerna för rekrytering på kvällar och helger. De följde inte handlingsplanen för oväntade situationer och tog inte kontakt med chef i beredskap.

– Enhetschefen fick reda på det dagen därpå och vidtog åtgärder, säger Helena Lilliebjelke, avdelningschef för äldreomsorg och funktionshinder.

– Det får inte ske att någon blir utan sina besök. Här har ingen omsorgstagare farit illa, men vi har gjort en Lex Sarah-anmälan och justerat rutinerna så att det blir ännu tydligare vad man ska göra om någon inte kommer till jobbet.

Justeringen innebär att man har gjort en ny rutin för att säkerställa att vårdtagarna får sina bestämda besök.

– De anställda har olika långa arbetspass hos omsorgstagarna och kommer tillbaka på olika tider. Den nya rutinen innebär att alla kan se vilka som är på jobbet.

Utöver det har arbetsledningen haft samtal med berörd personal och gått igenom rutinerna på nytt. Chefen för hemtjänsten har pratat med de 15 vårdtagarna.