Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Liselotte Broberg M
Liselotte Fröjd kommunstyrelsens ordförande i Tanum.

Tanum och Strömstad klättrar i rankning

Tidningen Dagens samhälle har presenterat sin årliga kommunrankning och Tanum utmärker sig. Av 130 tävlande i kategorin ”landsbygdskommuner” kommer Tanum på plats 20.

Kommunrankningarna avlöser varandra just nu. Senast var det Tidningen Fokus som presenterade sin rankning och där placerade sig varken Strömstad eller Tanum särskilt bra. Men nu har Dagens samhälle kommit med sina siffror, och då ser det plötsligt bättre ut för de nordbohuslänska kommunerna.

I rankningen, som går under namnet "Årets superkommuner", klättrar Strömstads kommun 31 placeringar jämfört med i fjol. Strömstad hamnar därmed på plats 46 av landets totalt 131 kommuner i samma kommungrupp.

"Årets superkommuner", som i år presenteras för tredje gången, bygger på en rankning av ett flertal statistiska nyckeltal. Kommunerna delas upp och jämförs inom tre grupper: storstadskommuner, täta kommuner och landsbygdskommuner.

Till landsbygdskommuner hör kommuner där minst hälften bor i glesbefolkade områden. En så kallad tät kommun har mer än hälften av sin befolkning boende i tätort.

– Vi mäter av de faktorer som vi anser är viktigast för en kommuns framtid bland annat i form av sysselsättning, arbetsmarknad och livskvalité. För oss är det viktigt att visa på goda exempel och på att framtiden också går att påverka, säger Olov Carlsson, chefredaktör på Dagens Samhälle.

Tanum överglänser Strömstad den här gången och hamnar på plats 20 i rankningen.

Liselotte Fröjd (M) är kommunstyrelsens ordförande i Tanum. Hon ser en positiv utveckling.

– Det känns fantastiskt bra naturligtvis, vi har ett bra klimat här i Tanum. Det är ett långsiktigt arbete som har gett resultat, säger hon

I granskningen rankas kommunerna i tio kategorier som exempelvis den kommunala ekonomin, skolresultat och hur många som väljer att flytta dit. Sedan delas de in i tre grupper baserade på folktätheten.

En kategori som Tanum gått särskilt starkt i är ”näringsliv” som baseras på hur många företag det finns per invånare. Liselotte Fröjd är inte förvånad.

– Vi har en tradition av små företag här, det har varit vår räddning. Vi har ju drabbats av nedläggningar som IAC, det är jättestora arbetsplatser som försvunnit. Men vi har satsat mycket på servicen för företagarna och lyckats hålla arbetslösheten nere, säger hon.