Varannan svensk stängs ute från bostadsmarknaden

Klimatet på bostadsmarknaden blir allt hårdare. Nyproducerade bostäder står tomma och blir inte sålda, trots att det råder en hög bostadsbrist.

ANNONS
|

Svea Ekonomis senaste Novus-undersökning visar att närmare hälften av befolkningen hindras från att köpa en ny bostad. Den vanligaste orsaken är att man saknar den kontantinsats som krävs, samtidigt som många väljer att avstå från att köpa eller byta bostad då de inte vill skuldsätta sig.

Hela 47 procent av svenskarna uppger att de inte kan köpa en ny bostad. Det visar en undersökning utförd av Novus på uppdrag av Svea Ekonomi. Den vanligaste anledningen är att man saknar kontantinsats, vilket gör det omöjligt för var femte svensk att byta eller köpa ny bostad. De annars vanligast förekommande anledningarna som hindrar svenskarna från att köpa eller byta bostad är amorteringskravet och reavinstskatten. Det uppger 8 respektive 7 procent. Nästan var femte svensk uppger dessutom att de inte vill belåna sig ytterligare för att köpa en ny bostad.

ANNONS

– Trots att bostadspriserna planat ut har åtgärder i form av lånekvoter, krav på amortering och kontantinsats gjort det tufft för många att byta bostad, men framför allt att köpa sin första bostad. Regleringarna stänger ute en väldigt stor andel människor från bostadsmarknaden. Äger man inte redan en bostad är det extra svårt att få ihop pengar till kontantinsatsen. Och utan kontantinsats är möjligheten att få lån hos de traditionella bankerna mycket begränsad, säger Lennart Ågren, VD för Svea Ekonomi.

Framförallt är det unga svenskar i åldrarna 18–29 år som upplever hinder när de vill byta eller köpa ny bostad. Det uppger två av tre i åldersgruppen. Fyra av tio har problem med kontantinsatsen och var fjärde vill inte belåna sig. Eftersom många unga saknar egen bostad är det få som hindras av reavinstskatten. Endast två procent mellan 18–29 år begränsas av den, till skillnad från åldersgruppen 65–79 år där hela 12 procent uppger att reavinstskatten försvårar deras önskemål om att köpa nytt boende.

ANNONS