Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Ungdomsledare misstänks för sexuellt ofredande - släpps efter häktningsförhandling

En ungdomsledare i en idrottsklubb i Fyrbodal begärdes häktad för sexuellt ofredande i 15 fall. Detta efter att flera anmälningar mot den unge mannen lämnats in från minderåriga klubbmedlemmar. – Ett sexuellt ofredande kan vara alltifrån att du kallar någon för något till att man tar på dem, säger polisens utredare Göran Gustavsson. Under torsdagens häktningsförhandling valde tingsrätten att släppa mannen - även om de anser att han är på sannolika skäl misstänkt för brotten.

I början av september ska det ha kommit in flera anmälningar till polisen mot en ledare i en lagsport. Klubben hör hemma i en ort i Fyrbodal.
– Vi har fått in ett antal anmälningar, det är mer än fem, på ofredanden av sexuell karaktär. Det finns en person som är frihetsberövad för detta men alla parter i det här är unga så därför är vi väldigt försiktiga med information, säger polisens utredare Göran Gustavsson.

Häktningsförhandling

Under torsdagen kommer det att vara häktningsförhandling mot den unge mannen.

Brottsrubriceringen mot honom är just sexuellt ofredande.
– Ett sexuellt ofredande kan vara alltifrån att du kallar någon för något till att man tar på dem, säger Göran Gustavsson.

I häktningsframställan framgår det att det rör sig om 15 fall av sexuellt ofredande och ett fall av sexuellt tvång. Brotten ska ha begåtts runtom i Västsverige, bland annat på en kyrklig lägergård, mellan början av 2016 och slutet av augusti.

- Han förnekar brott, i övrigt kan jag inte gå in på hur han bemöter de här anmälningarna, säger hans advokat Linn Scholander.

Under häktningsförhandlingen beslutade tingsrätten att släppa mannen. I ett häktningsprotokoll skriver de att mannen är på sannolika skäl misstänkt för brotten. Men vid en samlad bedömning anser de att skälen att häkta honom inte är så tunga att de väger upp "det men eller intrång som en häktnings skulle innebära" för honom.

Idrottsledaren avstängd

I samband med att anmälningarna mot mannen gjordes valde idrottsklubben, som mannen är ledare i, att stänga av honom.

– Vi kallade till styrelsemöte direkt där vi kom fram till att vi måste stänga av honom direkt och det gjorde vi, berättar klubbens vice ordförande och fortsätter.
– Så fort vi fick reda på vad det gällde agerade vi direkt. Vi är måna om alla våra medlemmar, framförallt våra barn.

Samtidigt gör de vad de kan för att ge stöd till de som behöver.
– Om folk vill ha stöd med så har vi tagit fram kontaktuppgifter till organisationer som är utbildade för att hjälpa.

I ett brev till medlemmarna informerade de om vad de visste: "Det har kommit till vår kännedom att en av våra medlemmar har blivit polisanmäld för brott mot minderårig av två av varandra oberoende minderåriga", skrev styrelsen.

De skrev vidare att de tar avstånd från alla former av brott mot minderåriga: "Vi i föreningen står fullt och fast upp för våra barn och ungdomar".

Vid fällande dom - livstids avstängning

I brevet till medlemmarna skrev de också: "Vid ev. fällande dom stängs ledaren av på livstid" från föreningen.

De konstaterar dessutom att det rör sig om anmälningar mot mannen och att han inte är dömd för något i nuläget. Nu avvaktar de polisutredningen.

Styrelsen ber alla att inte spekulera utan låta polisutredningen, där de hjälper polisen på alla sätt de kan, ha sin gång.