I den ombyggda hästgården fanns tio ton tobak och över 15 miljoner färdiga cigaretter.
I den ombyggda hästgården fanns tio ton tobak och över 15 miljoner färdiga cigaretter.

Tre åtalas för illegal cigarettfabrik

Tullen slog i juli till mot en hästgård i närheten av Vara. I spiltorna stod maskiner för tillverkning och i huset fanns över 15 miljoner färdiga cigaretter. Nu åtalas tre personer i 30-årsåldern, misstänkta för att ha lurat staten på nästan 55 miljoner kronor.

ANNONS
|

Tullen fick ett tips att det såldes illegala cigaretter i området kring Vara kommun i Västergötland. De satte in spaning och till slut fattade de misstankar mot en mindre skåpbil i trakten.

- Vi stoppade bilen och hittade 250000 cigaretter. Och när vi gjorde husrannsakan i gården varifrån bilen kom hittade vi fabriken, säger Bertil Weingarten vid Tullkriminalen i Göteborg till TT.

15 miljoner cigaretter

Det var en hästgård som byggts om till en cigarettfabrik med maskiner värda upp emot 10 miljoner kronor på plats där hästarna tidigare stått. I lokalerna hittade tullen tio ton tobak och över 15 miljoner färdiga cigaretter. Verksamheten tros ha pågått minst ett halvår när tullen slog till.

ANNONS

Chauffören av skåpbilen hade också ett lager i Vårby utanför Stockholm. Där hittades ytterligare 250000 illegala cigaretter.

Nu åtalas tre personer vid Skaraborgs tingsrätt för grov olovlig befattning med punktskattiga varor. De misstänks för att ha smitit från skatter och avgifter på sammanlagt nästan 55 miljoner kronor. Männen har suttit häktade sedan i somras.

Brottet har en straffskala på mellan sex månader och fyra års fängelse.

- Min klient förnekar det som påstås och bestrider brott, säger Björn Hurtig, advokat för en av de åtalade.

TT har sökt advokaterna för de andra två åtalade, men de har inte gått att nå.

Det största beslaget

Gården köptes i februari 2016 av en av de åtalade. En fjärde person förekommer i utredningen, men han anses ha en mer marginell roll i härvan. Mannen står på ett hyreskontrakt för gården, men det har enligt åtalet upprättats i efterhand men daterats tidigare, i ett försök från en av de huvudmisstänkta att undkomma ansvar.

- Det här är det största beslaget av tobak som någonsin gjorts i Göteborgsområdet, säger Bertil Weingarten.

ANNONS

- Det är ofantliga mängder.

Som jämförelse kan nämnas att Tullverket under 2016 totalt beslagtog 18,2 miljoner cigaretter i hela landet.

TT
Fakta: Beslag av tobak

Tullens beslag av cigaretter:

2014: 46036249 cigaretter vid 427 beslag

2015: 25323733 cigaretter vid 350 beslag

2016: 18205777 cigaretter vid 496 beslag

Siffrorna inkluderar också beslag av cigarrer och cigariller

Tullen beräknade att beslagen av röktobak och cigaretter för hela riket 2016 motsvarar ett skattebortfall på sammanlagt 88 miljoner kronor, att jämföras med de åtalades beräknade skuld på knapp 55 miljoner.

Källa: Tullverket

ANNONS