Illegala vapen beslagtagna av Malmöpolisen under 2015 och delar av under 2016. Arkivbild.
Illegala vapen beslagtagna av Malmöpolisen under 2015 och delar av under 2016. Arkivbild.

Skjutningar ökar – få vapen tas i beslag

Unga, lättkränkta män och en stor tillgång till vapen. Så förklaras den ökande mängden skjutningar i kriminella miljöer. Samtidigt görs få vapenbeslag. Hittills i år har tullen bara tagit 29 skjutvapen.

ANNONS
|

En skjutning, varje dag. Det är genomsnittet i polisens statistik över skottlossningar under juni, juli och augusti i år. Sommaren 2017 var våldsam, även sett till ett år som är på god väg att slå rekord i antalet skottlossningar.

Från januari till och med augusti i år inträffade enligt polisen 202 skottlossningar, med 31 dödsfall som följd. Antalet dödade tangerar redan helårssiffran från 2015, ett år som i Socialstyrelsens statistik står ut som det värsta under 2010-talet.

Experter ger två förklaringar till att allt fler unga män skjuts till döds:

Lättkränkthet i kriminella miljöer, där minsta oförrätt kan provocera fram dödligt våld.

ANNONS

Den stora tillgången till illegala skjutvapen.

- Helt uppenbart finns det för mycket vapen där ute som inte är tagna i beslag, säger Emil Eisersjö, sektionschef på underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning.

För få beslag

Under den period då polisen registrerade 202 skjutningar beslagtog tullen 29 skjutvapen.

- Vad ska jag säga? Vi kan inte säga att siffrorna är låga. Det brukar ligga på ett femtiotal vapen per år, säger Lars Kristoffersson, chef för Tullverkets brottsbekämpande verksamhet.

Hur mycket illegala vapen som finns i Sverige vet ingen. Mörkertalet är troligen stort. Tullen beslagtog totalt 53 skjutvapen förra året. Polisens beslagsstatistik är högre, 823 handeldvapen under 2016.

- Jag tycker att det är för få, säger Emil Eisersjö.

ANNONS

Han menar att i princip vem som helst kan skaffa ett skjutvapen. Det bara är postgången som avgör hur lång tid det tar för en person att beväpna sig.

- För tio år sedan behövde du kontakter för att skaffa ett vapen. I dag behöver du inte ens en normalbegåvad internetkunskap. Risken att åka fast finns, men den är inte tillräckligt stor och den avskräcker inte tillräckligt mycket, säger han.

På detta svarar regeringen med skärpta straff mot vapenbrott, bland annat ska den som grips med ett skarpladdat vapen i princip alltid häktas.

- Det kommer att vara en viktig möjlighet för polisen när de arbetar framöver, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Hon pekar även på att regeringen i budgeten har stärkt resurserna till Tullverket för ökade kontroller vid gränserna.

Men vapnen når i dag Sverige på allt fler olika sätt, berättar Mikael Högfors, chef för vapengruppen på Nationellt forensiskt centrum.

ANNONS

Kommer via post

Den största delen illegala vapen smugglas fortfarande in från tidigare konfliktområden, främst västra Balkan. En ökande andel vapen bland kriminella är så kallade start-/gasvapen, pistoler gjorda för att användas vid starten i löptävlingar, som enkelt modifieras till dödliga vapen. Allt fler vapen kommer även till Sverige i delar, ofta via post.

- Tidigare var det vanligt att man köpte kompletta vapen utomlands och smugglade in dem i Sverige. Nu ser vi mer en trend där man köper delar, eller vapen som inte är skjutklara, och sedan färdigställer man dem här, säger han.

Ett åtal som väntas väckas vid Malmö tingsrätt i morgon utgör ytterligare ett exempel på hur vapen kan föras in. Flera personer misstänks för synnerligen grovt vapenbrott och grov smuggling efter att ha fört in deaktiverade vapen från Slovakien till Sverige. Det är vapen som på olika sätt har gjorts obrukbara men som när de har nått Sverige har gjorts funktionsdugliga igen och på så sätt har kunnat säljas vidare.

I sitt arbete ser Mikael Högfors tecken på att skjutningarna skulle öka mer än vad som anges av officiell statistik över vad som brukar kallas dödligt våld.

ANNONS

- När jag ser antalet ärenden hos mig över en tioårsperiod så har de gått från runt 200 till 300 om året. Mängden material i varje ärende ökar också. Förut sköt man ett par skott. Nu skjuter man allt man har, man tömmer hela magasinet, säger han.

TT
Fakta: Två ärenden, två typer av vapensmuggling

Två aktuella polisutredningar visar hur smugglingen av vapen till Sverige kan se ut.

I Malmö misstänks en 31-årig man för att ha köpt fler än 250 vapen i Slovakien som sedan har smugglats till Sverige där de har färdigställts och sålts till kriminella. Det handlar främst om kulsprutepistoler av typen Skorpion och automatpistoler av märket Glock, populära vapen i kriminella kretsar.

En Skorpion är knappt 30 centimeter lång med infälld stock. Den döljs lätt under en jacka och en skytt kan tömma ett magasin med 20 patroner på mindre än två sekunder. Glock är en automatpistol som används av poliser i många länder.

Med en metallstav monterad i pipan säljs vapnen lagligt i Slovaken, enligt försäljaren i syfte att användas vid till exempel filminspelningar. I Sverige kan de med relativt enkla medel göras om till fullt fungerande skjutvapen.

I Stockholm pågår samtidigt en utredning där en man misstänks för att ha tagit in knappa tiotalet automatpistoler till Sverige för att sälja dem vidare. Pistolerna har köpts i delar, ofta på postorder. Var och en är vapendelarna lagliga, men de kan enkelt sättas samman till skjutklara vapen.

I olika länder gäller olika regler för de vitala vapendelarna. Personen misstänks ha utnyttjat skillnader i olika länders lagstiftning för att sätta i hop vapen.

Fakta: De illegala vapnen

De illegala vapen som säljs i Sverige kan grovt sett delas in i två grupper: Modifierade vapen som ursprungligen inte är avsedda att användas som skjutvapen, och skjutklara vapen som smugglas in i landet.

Start- och gaspistoler och så kallade pluggade vapen säljs lagligt i många länder, utan krav på vapen licens. Vapnen görs med relativt enkla medel om till dödliga skjutvapen.

Bland de skjutklara vapnen finns militära vapen från tidigare konflikområden, men också polisiära vapen, jakt- och sportvapen. De smugglas in skjutklara från områden där det finns stora mängder vapen, eller beställs hela eller i delar från länder där det är enkelt att köpa vapen lagligt.

Priset på gatan varierar mellan olika vapen. En fabriksny automatpistol typ Glock kostar runt 15000 kronor. En automatkarbin typ AK47 15000-20000 kronor. Enklare pistoler, ofta av äldre militär modell betingar ett pris på några tusenlappar, vilket även gäller ombyggda start- och gaspistoler

Källa: Tullverket, Polisen.

ANNONS