Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171023-selimovic-551639_se.stnb_1.jpg
EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (L) får inte förnyat förtroende i Liberalernas partistyrelse. Arkivbild.

Selimovic får ge plats för Wikström i L-styre

Valberedningen i Liberalerna vill peta EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic ur partistyrelsen.

- Han har inte fått några nomineringar av länsförbund eller kommunföreningar. Och han har haft dålig närvaro (på partistyrelse-mötena), säger valberedningens ordförande Olle Schmidt till TT.

Selimovic valdes in i ledningen 2015. I november förra året prickades han av EU-parlamentet för psykiska trakasserier av sin personal.

Schmidt säger att det inte har spelat roll, åtminstone inte för valberedningen. Selimovic har överklagat prickningen och utredning pågår.

Valberedningen föreslår, inför landsmötet i Västerås om en knapp månad, att EU-parlamentarikern Cecilia Wikström väljs in i partistyrelsen.

Till nya ledamöter föreslås även Gulan Avci, Stockholm, Linnéa Darell, Linköping, Emma Gröndahl, Laholm, Mathias Karlsson, Oskarshamn och Anna-Lena Johansson, Sollentuna.

Olle Schmidt säger att förslagen speglar att valberedningen vill ha mer representation från sydöstra Sverige, i form av Mathias Karlsson, en senior kraft i form av Linnéa Darell samt en företagare och integrationskunnig i Emma Gröndahl. Gulan Avci är ordförande i Liberala kvinnor och en stark debattör i bland annat frågor om hederskultur, enligt Olle Schmidt. Anna-Lena Johansson är ordförande i det tunga länsförbundet i Stockholm. Valberedningen anser att hon har skött sitt uppdrag utmärkt även under en turbulent tid i förbundet, när Birgitta Ohlsson har utmanat Jan Björklund om partiledarposten. Den striden har Ohlsson nu gett upp.

Fakta: L:s landsmöte

Liberalerna har sitt landsmöte, partiets motsvarighet till andras kongresser, landsdagar och stämmor, den 17-19 november.

Då ska förslag inför valet nästa år diskuteras och beslutas.

Omval och nyval ska också göras till partiledningen.

Sedan Birgitta Ohlsson gett upp utmaningen mot Jan Björklund är den senare ende kandidat och valberedningens förslag.

Som förste vice ordförande vill valberedningen se Helene Odenjung, Göteborg och som andre vice Christer Nylander.