Så här många togs till förvar efter polisens jättetillslag

Under tisdagen gjorde polisen, tillsammans med flera andra myndigheter, tillslag mot arbetsplatser i Bohuslän där man fått tips om att det finns illegal arbetskraft. – Sex personer har körts till förvar.

ANNONS

Det säger Stefan Kristiansson, chef för lokalpolisområde Västra Fyrbodal.

Det är polisen i lokalpolisområde Västra Fyrbodal tillsammans med gränspolisen och flera andra myndigheter som under tisdagen gjorde en gemensam insats på arbetsplatser i Uddevalla och andra orter i Bohuslän. Syftet är att kontrollera arbetstillstånd och att inte arbetsgivare använder sig av illegal arbetskraft.

– Den här gången har vi haft fokus på södra och västra Fyrbodal för att kontrollera ett antal arbetsplatser. För att se om det finns personer som inte får vistas i landet och som inte har rätt att arbeta här, säger Stefan Kristiansson.

Insatsen görs tillsammans med Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket och Försäkringskassan, för att även komma åt arbetsgivarna i de fall de använder sig av illegal arbetskraft.

ANNONS

– Det är inget brott i sig att vistas i landet om man inte har tillstånd. Vad gäller arbetsgivarna gör de sig skyldiga till brott mot utlänningslagen och det kommer att utredas i vanlig ordning, säger Stefan Kristiansson.

Insatsen genomfördes i både södra och västra Fyrbodal, och det blev många företag som fick påhälsning av polisen.

Vissa företag är vad polisen ser som riskbranscher för illegal arbetskraftsanvändning: bilvårdsbranschen, skönhetsbranschen, restaurangbranschen och byggbranschen.

Många av de platser där insatser görs har bestämts utifrån tips som kommit till polisen.

– Det är lite oklart hur många i nuläget. Ett 50-tal, sen vet jag inte om vi hinner med alla platser.

Ett 50-tal platser låter som mycket, är det så utbrett?

– Det är ganska utbrett kan jag säga, men vi hoppas ju att inte alla tipsen stämmer

Sedan 1 juli i år är Polisen tillsynsmyndighet när det gäller att kontrollera arbetskraft. Polisen behöver ingen formell husrannsakan för att gå in och kontrollera en arbetsplats.

Och sent på tisdagseftermiddagen var de gemensamma tillslagen över. Facit blev att sex män som arbetat illegalt i Sverige kördes till ett särskilt förvar i Kållered där de ska utredas och troligen föras tillbaka till sitt hemland.

ANNONS

– Ur polisiär synvinkel är jag mycket nöjd med den gemensamma insatsen och utfallen av tillslagen. Men mänskligt sett, nej då kan jag inte vara nöjd att det här finns och förekommer mitt ibland oss.

LÄS MER:Trygghet viktigaste frågan för ny polischef

ANNONS