Så förberedde Akilov terrordådet

Den 16 januari började Rakhmat Akilov planera terrordådet. Det framgår i åtalet som lämnades in under tisdagen. I chattar erbjöd han sig att utföra dådet i Stockholm för IS räkning samtidigt som han rekognoserade för att hitta en tänkbar brottsplats.

ANNONS
|

På tisdagen åtalades Rakhmat Akilov för terrordådet i Stockholm den 7 april. I och med detta blev fler uppgifter kända om den misstänkte terroristen.

I stämningsansökan framkommer hur Akilov från den 16 januari förra året och fram till det fullbordade terroristbrottet chattat med flera personer. I dessa konversationer har han "erbjudit sig eller åtagit sig att utföra ett terroristbrott i Stockholm för Islamiska statens (IS) räkning", som åklagaren uttrycker det i stämningsansökan.

Video med trohetsed

Här framgår det också att han svurit sin trohet till IS, något som det ska finnas inspelade videor på. Dessa ska han ha skickat vidare till sina kontakter - dagen innan dådet som ledde till att fem människor miste sina liv.

ANNONS

I en chattkonversation ska han och ytterligare en person ha diskuterat "religiös vägledning inför martyroperationen och att IS inte ska ta avstånd från agerandet samt att Sverige ska sluta ge pengar till NATO och skicka minröjare till RPK och att skicka videoinspelning med eden", framgår i stämningsansökan.

Fyra dagar innan dådet har Akilov chattat med en person och då skrivit om hur man skulle hitta en lastbil.

En undersökning av vad han googlat på har visat att han bland annat försökt få en översättning på: "hoppa ur bilen om du inte vill dö".

Han har även besökt internetsidor där han tittat på IS-propaganda samt och läst om hur Sverige skärpt lagstiftningen mot terrorism.

Bilder från hans rekognosering

Det framkommer också att han sökt efter olika platser att slå till mot. Bland annat ska han ha googlat "gay club" och "gay club in Stockholm".

Utredarna har hittat bilder som Akilov tagit på platser runt om i Stockholm: "till styrkande av att han gjort förberedelser avseende tilltänkt brottsplats", skriver åklagaren.

Den 17 mars tog han bilder på Drottninggatan, Hötorget, Vasagatan och Klarabergsgatan i Stockholm. Några dagar senare var han tillbaka på Drottninggatan. Då tog han även bilder på Hötorget igen och denna gång även Sveavägen.

Tre dagar innan dådet ska det framgå, i en chatt, vilken plats han valt att rikta sin attack mot – Drottninggatan.

ANNONS

Han ska också ha skickat bilderna från sin rekognosering vidare på chattar.

En av Akilovs egna bilder över möjliga platser att slå till mot.
En av Akilovs egna bilder över möjliga platser att slå till mot.

Tillverkade spränganordning

En annan del av hans förberedelse har varit att få fram hur man tillverkar en bomb.

Knappt en månad innan terroristdådet chattade han med en person och så ska det bland annat ha diskuterats hur man förbereder ett självmordsbälte. Några dagar senare rörde chattarna bombtillverkning.

Därefter ska Akilov ha gjort sina inköp. Bland annat köpte han aceton på Biltema i Norsborg den 22 mars.

Den 6 april, det vill säga dagen innan terrordådet, skrev han om tillverkning av en bomb med just aceton men också gastuber, tändare, och skruvar. I samma chatt ska han ha skrivit om att "hitta en stor bil och köra in i en folkmassa".

Vid lunchtid dagen därpå skickade han bilder på bombanordningen som sedan placerades i lastbilen.

ANNONS