Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171011-partiledardebatt-499381_se.stnb_1.jpg
Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under partiledardebatten i riksdagen. I bakgrunden Urban Ahlin, talman (S)

Rivaler om Rosenbad drabbade samman

Den nye Moderatledaren Ulf Kristersson vill ha en vuxnare ton i politiken. Han var inte nöjd efter första riksdagsdebatten med statsminister Stefan Löfven.

- Han gör tramsiga räkneoperationer som han vet inte stämmer, sade Kristersson efteråt.

Löfvens omdöme om Anna Kinberg Batras efterträdare som utmanare till honom?

- Jag tänkte på innehållet. Och där var det inte så stor skillnad, sade Löfven.

Men det var märkligt, tyckte han, att Kristersson inte som Kinberg Batra brukade göra replikerade på SD-ledaren Jimmie Åkessons inlägg.

I riksdagsdebatten varnade Löfven för vad som skulle hända med välfärden om Alliansen sänker skatten med hundra miljarder. Kristersson å sin sida tycker att statsministern är oseriös när han lägger samman de fyra Allianspartiernas olika skatteförslag.

- Han borde åtminstone försöka förstå vad vi menar.

Kristersson anklagade i stället Löfven för att med sin expansiva budgetproposition i högkonjunktur spela rysk roulette med offentliga finanser.

Tände till

Statsministern tände till.

- Är det något som är vetenskapligt bevisat så är det er okunnighet och brist på att hantera de offentliga finanserna, sade Löfven.

Kristersson anklagade Löfven för "oseriös argumentation" och uppmanade honom att visa mer ödmjukhet för världskonjunkturen.

- Det är förunderligt att en ekonom inte har bättre koll på siffrorna. Jag är en enkel svetsare och kan läsa. Det stod minus 60 miljarder i er senaste budget, replikerade Löfven.

"Är ovärdigt"

Statsministern tog upp M:s relation till SD och trodde att många nog blivit besvikna på det nya moderata ledarskapet

- Den nye moderatledaren säger direkt att han vill ta makten med hjälp av SD.

Kristersson tyckte att statsministern "igen talar mot bättre vetande". Han betonade att han ett otroligt antal gånger sagt att M vill samarbeta med värderingsvänner i Alliansen.

- Att kasta ur sig anklagelser som han vet inte fäster på de värderingar vi har, det tycker jag faktiskt är ovärdigt.

Kristersson passade på att sträcka ut handen till S för en blocköverskridande uppgörelse om migrationspolitiken. Samtidigt har han svårt att se att migrationssamtal med S kan bli aktuella så länge S regerar med MP.

Ingen replik

I debatten krävde M-ledaren kraftfullare tag mot illegala invandrare, samtidigt som han betonade vikten av att välkomna de som kommer till Sverige för att jobba och bidra till att bygga upp välståndet.

SD-ledaren Jimmie Åkesson undrade varför M tycker det är rimligt att illegala invandrare ska få viss tillgång till välfärdstjänster. M-ledaren svarade att det kan behövas för att skydda barnen från deras föräldrars dåliga beslut att gå under jorden.

Åkesson tyckte efter debatten att Kristersson har ett pragmatiskt sätt att debattera. Han hoppas att det kan leda till samtal med SD.

- Jag kan bara vädja till hans pragmatiska ådra, jag ser att den finns, sade Åkesson som under debatten talade om sig själv som det svarta fåret.

Fakta: Citat från debatten

"Det hade varit jobbigt – jag får ju inte gå på festen"

Jimmie Åkesson (SD) till KD:s Andreas Carlson, som vill ge honom nobelpris i ekonomi om SD:s budget går att genomföra i praktiken.

"LO-borgen är som en barrikad in till svensk arbetsmarknad".

Jan Björklund (L) kritiserar regeringen för att inte sänka trösklarna in till arbetsmarknaden.

"Kapa vårdköer eller skapa vårdköer? Skillnaden är ett (S), Stefan Löfven."

Andreas Carlson (KD) anklagar regeringen för att vårdköerna växer.

"Vad är det för Harmageddon som väntar? Gratis glasögon för barn?"

V-ledaren Jonas Sjöstedt svarar på kritik från Ulf Kristersson om att V drivit på för en slösaktig budget i förhandlingar med regeringen.

"Det är fler som har varit i rymden än som fått ett traineejobb."

Centerledaren Annie Lööf kritiserar regeringens jobbpolitik.

"Det är bråttom, men inte för sent."

Gustav Fridolin (MP) försöker inge hopp om att MP:s politik kan rädda världen.