Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Foto: Nora Lorek / TT Bild: Nora Lorek / TT

  Preventivmedel anmäls efter 37 oönskade graviditeter

  Appen Natural Cycles som används som ett preventivmedel anmäls nu till Läkemedelsverket efter att minst 37 kvinnor blivit oönskat gravida.

  Syftet med appen är att man ska kunna hålla koll på sin menstruationscykel och kunna ha oskyddat sex vid de så kallade "säkra perioderna". Varje morgon ska användaren skriva in information om bland annat sin kroppstemperatur.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Kvinnorna sökte abort på SÖS

  Metoden är ny på marknaden och appen är klassad som ett godkänt preventivmedel. Men nu har alltså flera kvinnor som använt appen ändå blivit gravida.

  Det är Södersjukhuset i Stockholm som kopplat samman de 37 oönskade graviditeterna med appen - då de sökte abort på sjukhuset mellan september förra året fram till årsskiftet.

  "Inte hundraprocentigt skydd"

  – Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi nu detta till Läkemedelsverket, säger barnmorskan Carina Montin till Nyhetsbyrån Siren.

  Nu ska man undersöka om det finns fler drabbade tillbaka i tiden.

  På Natural Cycles hemsida går att läsa att appen inte ger ett hundraprocentigt skydd samt att 7 av 100 kvinnor som använder appen under ett år blir gravida, men att man då kan ha använt appen felaktigt.