"Sugardaddies" och "sugarbabies" kan hitta varandra på sajterna som enligt polisen är förmedlare av förklädd prostitution. Arkivbild.
"Sugardaddies" och "sugarbabies" kan hitta varandra på sajterna som enligt polisen är förmedlare av förklädd prostitution. Arkivbild.

Polisen om "sugardating": Förklädda övergrepp

Sajterna säger sig vilja sammanföra välbärgade äldre män med unga vackra kvinnor som ska skämmas bort med exempelvis god mat, resor och presenter. Fenomenet kallas "sugardating". Men enligt polisen rör det sig ofta om förklädd prostitution och övergrepp på barn.

ANNONS
|

Det finns ett flertal olika sajter för "sugardating" på den svenska marknaden. De beskriver sig ungefär likadant och där står i regel tydligt att det inte rör sig om någon eskortservice, att det är förbjudet för användarna att sälja sex eller nakenbilder på sajten.

Men enligt polisen är verkligheten en annan.

- Det är hur tydligt som helst att det förekommer prostitution på de här sajterna, säger Kajsa Wahlberg, kommissarie vid Nationella operativa avdelning (Noa).

ANNONS

"Sofistikerat paketerat"

Utåt vänder sig sajterna till vuxna. Men det som mest bekymrar polisen är att de ändå lockar till sig många minderåriga som erbjuds pengar eller lyxkonsumtion i utbyte mot sex.

- Någonstans är det någon som vill ha en sexuell relation mot betalning, fast det ser mer sofistikerat paketerat ut, säger Kajsa Wahlberg.

- Det är förklädda sexuella övergrepp på barn.

Sigurd Vedal är vd för Rich meet beautiful, en skandinavisk sajt som enligt sin beskrivning vill sammanföra "sugarbabies" med "sugardaddies". Han håller inte med om polisens beskrivning av "sugardating".

- De som sammanblandar "sugardating" med prostitution har inte gjort tillräckligt bra research om vad konceptet handlar om, säger han.

ANNONS

Använder algoritm

Sigurd Vedal säger att hans företag tar avstånd från den typen av verksamhet som polisen beskriver och understryker att det tydligt framgår av användarvillkoren att det inte är tillåtet att sälja sex på sajten. Han tillägger att sajtens tekniker använder en algoritm som kontrollerar de privata chattarna och hittar ord och uttryck som används i prostitutionssammanhang.

- Med en gång de plockas upp flaggas de för moderation av vårt säkerhets- och administrationsteam, säger Sigurd Vedal.

- Vi har inget att tjäna på att ha en sajt där folk blir provocerade, där folk bryter mot reglerna.

- Jag tror inte att du hade kunnat ställa den frågan till en nattklubbsägare, eller en barägare, eller till Facebooks ägare Mark Zuckerberg. På alla sociala arenor förekommer det möten mellan människor, det är inte annorlunda på Rich meet beatiful än på andra sajter.

ANNONS

Polisen anser dock att sajterna endast försöker friskriva sig från sitt ansvar.

- Syftet med det här är att få en sexuell tjänst. Sedan kanske det finns enstaka som vill ha en dejt, men det här handlar om det. Vi vet det. Vi har anträffat flera minderåriga på de här sajterna, säger Kajsa Wahlberg.

TT
Fakta: "Sugardating"

"Sugardating är till för dem som vill ge eller få presenter utan förpliktelser eller baktankar", skriver en av "sugardating"-sajterna om fenomenet.

En annan skriver att könsrollerna mellan en "sugardaddy" och en "sugarbabe" ofta är gammaldags.

En tredje sajt beskriver en "sugardaddy" som en framgångsrik man eller kvinna som vet vad hen vill ha, som är driven och njuter av attraktivt sällskap vid sin sida.

Enligt polisen lockar sajterna in pojkar och flickor i prostitution med falska förespeglingar om ett liv i lyx och glamour. Utredare har kommit i kontakt med barn på sajterna som varit så unga som 13 år gamla.

Flera av de unga människorna som polisen talat med lider av psykisk ohälsa och har tidigare har varit utsatta för sexuella övergrepp.

Enligt Kajsa Wahlberg, kommissarie vid Nationella operativa avdelning (Noa), är problemet med prostitution och övergrepp mot minderåriga störst på två av sajterna, men hon vill inte uppge vilka.

ANNONS