4 445 kvinnor inom juristbranschen höjer rösten mot diskriminering och övergrepp. Arkivbild.
4 445 kvinnor inom juristbranschen höjer rösten mot diskriminering och övergrepp. Arkivbild.

Metoo: Tusentals juristkvinnor i nytt upprop

Metoo-upproret fortsätter. Nu ställer 4 445 kvinnliga jurister sig bakom ett upprop i Svenska Dagbladet och berättar om övergrepp och diskriminering inom rättsväsendet.

ANNONS
|

"Det borde vara särskilt viktigt inom en profession som ska vara djupt engagerad i rättvisa och människors lika rättigheter. Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma", skriver kvinnorna bakom uppropet #medvilkenrätt.

När initiativet togs ska det ha kommit in hundratals vittnesmål inom loppet av ett dygn. I berättelserna förekommer bland annat rådmän, hovrättsdomare, kammaråklagare, advokatbyråchefer och delägare. Offren är i många fall kvinnliga biträden.

"Det massiva trycket gjorde att vi var tvungna att sätta en spärr för inkomna redogörelser redan natten efter att uppropet startade. Tre dygn efter att den första tanken väcktes hos oss, har tusentals kvinnor, från alla delar av juristbranschen och i alla åldrar, anslutit sig till uppropet."

ANNONS

Vaknade under våldtäkt

En kvinna berättar hur hon var på middag hos en manlig föreläsare vid ett av landets juristprogram och somnade på soffan. Hon ska sedan ha vaknat av att han hade sex med henne.

En manlig kammaråklagare uppges ha telefontrakasserat en kvinna, kallat henne "hora" och "fitta" och hotat med våld och att förstöra hennes karriär.

En tingsrättsdomare ville ha betalt för sina karriärtips i oralsex, berättar en annan kvinna.

Åtskilliga andra kvinnor vittnar om hur de sexualiserats och objektifierats på sina arbetsplatser.

Stora byråer har utrett

Flera av de största advokatbyråerna i Sverige har haft problem med sexuella trakasserier och ofredanden, rapporterar SvD vidare.

Tidningen har kontaktat åtta byråer och endast en av dem uppger att inga anklagelser har hanterats där. Tre vill inte kommentera.

Advokatsamfundet har dock inte uteslutit någon medlem för på grund av sexuella trakasserier på nästan åtta år.

Jusek välkomnar

Fackförbundet Jusek välkomnar #medvilkenrätt-uppropet. Det meddelar att frågan tas på största allvar och att medlemmar utbildas i frågor om arbetsmiljö och diskriminering.

"Arbetsgivarna har ett stort ansvar för att förebygga kränkningar på arbetsplatsen. Som fackförbund har vi en viktig roll att stötta våra medlemmar om utsätts för kränkande behandlingar. Vi har också en viktig uppgift att agera blåslampa gentemot arbetsgivaren så att frågan inte glöms bort", säger Juseks förbundsordförande Sofia Larsen i ett pressmeddelande.

ANNONS
TT
ANNONS