Håkan Lidberg som är chef på Regionledningscentralen och polisområdeschefen i Fyrbodal, Lars Eckerdal,
Håkan Lidberg som är chef på Regionledningscentralen och polisområdeschefen i Fyrbodal, Lars Eckerdal,

Larmen om självmordsförsök ökar

Larm om självmordsförsök upptar allt större polisiära resurser. I år har polisen i Västra Fyrbodal åkt ut på 130 larm. I hela Västra Götaland är det en ökning på knappt 20 procent.

ANNONS

På Regionledningscentralen i Västra Götaland har man undersökt och räknat antalet larm med koden självmordsförsök som kommit in till centralens larmoperatörer. Vid varje tillfälle hamnar ärendet högst upp på polisens prioriteringslista, vilket innebär att stora resurser måste frigöras, säger Håkan Lidberg som är chef på Regionledningscentralen (RLC) som hanterar alla akuta händelser.

– När vi får en indikation på att någon är beredd att ta sitt liv så blir det direkt ett "prio-1-larm", alltså ett larm om "fara för liv och hälsa", säger Håkan Lidberg.

En akut situation

Han berättar att det då kan handla om att sätta in både radiopatrull, hundpatrull och förhandlare. Är det nära vatten och man till exempel tänker hoppa från en bro så sätter vi in sjöpolis och räddningstjänst för att säkra så mycket som möjligt säger han. När ett larm om självmordsförsök kommer in innebär det att annat polisarbete får nedprioriteras.

ANNONS

– Allt som kommer in ska bedömas och prioriteras. Resurser måste också omprioriteras vilket är en avvägning. Men det här är en akut situation som handlar om att rädda liv. Då sätts stora samhälleliga resurser in, säger Håkan Lidberg.

Polismyndigheten märker i stort att man ägnar allt mer resurser knutna till personer som lider av psykisk ohälsa. Polisområdeschefen i Fyrbodal, Lars Eckerdal, berättar om det ökade resursuttaget.

– Vi märker att vi arbetar med fler och fler ärenden med personer som har någon form av psykisk ohälsa. Det tar mycket tid i anspråk, säger Lars Eckerdal som är tf polisområdeschef i Fyrbodal.

Drar inte åt samma håll

Han konstaterar att det här har vuxit och kan betraktas som ett samhällsproblem.

– Polisen som organisation har inget vårdande uppdrag. Vi ska förebygga brott eller arbeta för att skapa trygghet för dessa personer, säger Lars Eckerdal.

Han märker att när det gäller personer som har en återkommande problematik så blir det en rundgång mellan polisen och vården.

Antalet händelserapporter 2018 i Västra Fyrbodal med "självmordsförsök" som initial händelsekod när utryckning sker:

Färjelanda 13

Lysekil 19

Munkedal 9

Sotenäs 8

Strömstad 11

Tanum 11

Uddevalla 59

För Polisregion Väst (Västra Götalands och Hallands län) är siffran 2 950 för perioden januari till november 2018.

Källa: Polisen

– Vi åker med personen till vårdande instans som sen anser att personen är färdigvårdad. När det här är gjort ett par gånger på en kortare tid så är det bara att konstatera att vården och polisen inte drar åt samma håll, säger Lars Eckerdal.

ANNONS

Han berättar att varje händelse naturligtvis är mycket tragisk och att det tar tid att jobba med det. Det finns en frustration över att personer med psykisk ohälsa inte tycks få den hjälp de behöver.

Viktigt med stor empati

Håkan Lidberg håller med om detta och pekar på att det sker en systematisk samverkan som ofta fungerar men inte alltid.

– Det gäller ju att man lokalt hittar gemensamma problembilder. Det gäller till exempel att polis, resurser från kommunen och de vårdande instanserna samverkar och hittar lösningar på individnivå, säger Håkan Lidberg.

För poliserna på utryckning gäller det att ha rätt mental förberedelse. Han berättar att framförallt i juletider vet man att det är en känslig tid för många och då är det viktigt att ha stor empati inför det som händer. Polispersonalen är tränad att möta personer i den här situationen säger han.

– Vi har ju självklart ett väldigt stort engagemang i att rädda liv och i många fall är ju vår insats avgörande. När det gäller självmordsförsök handlar det om att snabbt få kontakt med vederbörande, säger Håkan Lidberg.

Han berättar att det kan vara polispersonalen på utryckning eller en förhandlare. Det är sen viktigt att koppla ihop vård och anhöriga så personen kan fångas upp säger han.

ANNONS

– Ibland lyckas vi inte men de gångerna som det går bra är det en fantastisk känsla. Då känns det verkligen som man har gjort en insats, säger Håkan Lidberg.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Mår du själv dåligt? Eller är du orolig för en vän eller anhörig som mår dåligt? Det är viktigt att aldrig lämna en person som mår dåligt ensam. Om läget är akut ska man alltid ringa 112 eller vända sig till närmsta psykiatriska akutmottagning.

Men det finns även flera hjälplinjer och stödsajter som man vända sig till om man själv eller någon man känner mår dåligt.

Här följer några av de alternativ som finns:

HJÄLPLINJEN

Hjälplinjen kan ge tillfälligt stöd samt råd om mer långsiktig hjälp. De finns att nå på telefonnummer 0771-22 00 60 alla dagar mellan klockan 13 – 22. Du hittar dem även på www.hjalplinjen.se.

MIND, SJÄLVMORDSLINJEN

Självmordslinjen har öppet varje dag mellan klockan 06 och 24. Där kan du prata med någon av Minds volontärer för att få stöd. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt på https://chat.mind.se/ som har öppet samma tider.

MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN

Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. Telefonlinjen 020-85 20 00 har öppet på vardagar mellan klockan 10 -15. Mer information finns på www.mind.se

JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA

Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. De finns för att bland annat ge stöd, visa förståelse och dela känslor med människor som inte har någon annan att vända sig till. De finns att nå på 08-702 16 80 alla dagar mellan 21 – 06 och på www.jourhavande-medmanniska.se.

BRIS, BARNENS TELEFON

Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar på eller om du behöver hjälp eller stöd med något. Numret är 116 111 och är öppet alla dagar mellan 14-21. Det är gratis och du får vara anonym.

SPES

Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 08 – 34 58 73 och de har öppet alla dagar mellan klockan 19.00 – 22.00. Mer information finns på www.spes.se.

1177 VÅRDGUIDEN

Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se.

KYRKANS JOURTJÄNST

Telefonjouren som nås på 031-800 650 är öppen vardagar mellan 13-21 och lördag-söndag mellan 16-21. Den göteborgsbaserade linjen är bemannad av volontärer och är öppen för alla. De driver även webbtjänsten SOS-brevlådan som nås på https://sos.svenskakyrkan.se/.

ANNONS