Första hjälpen vid sorg ska ge råd och tips hur man kan bemöta människor som sörjer på arbetsplatsen.
Första hjälpen vid sorg ska ge råd och tips hur man kan bemöta människor som sörjer på arbetsplatsen.

Lämna inte sörjande kollega ensam

Hur bemöter man egentligen en kollega som har förlorat en nära anhörig? Inför mötet med sorg känner många svenskar sig osäkra, visar en undersökning. Nu skickar Svenska kyrkan ut ett stödmaterial för att hjälpa oss att börja samtala.

ANNONS
|

Många svenskar känner en stor osäkerhet och otrygghet inför att möta människor som sörjer, samtidigt som de allra flesta anser att det är viktigt att möta människor i sorg. Det visar en Sifo-undersökning beställd av Svenska kyrkan.

- Det är erfarenheter från många håll, som kyrka har vi stor erfarenhet att möta människor som sörjer och berättelser hur de har blivit bemötta, säger prästen Ingrid Edgardh till TT.

ANNONS

Uppmuntra till samtal

Undersökningen vittnar också om en stor ensamhet, att många i sorg önskar att fler i deras omgivning tagit kontakt. Sorg påverkar oss inte heller bara privat utan även på jobbet. Men oftast är det lättare att ta kontakt om det är någon som står en nära, menar Ingrid Edgardh. På jobbet är det inte lika självklart.

- När en kollega förlorar sin fru, eller någon har förlorat ett litet barn eller en förälder, hur gör vi då? Då tänker vi att det här är ett gott sätt uppmuntra till samtal på arbetsplatser, fortsätter Ingrid Edgardh.

2000 arbetsplatser, allt från börsnoterade storbolag till företag inom verkstadsindustri, mataffärer och apotek, kommer nu att få ta del av ett stödmaterial som Svenska kyrkan tagit fram. Förhoppningen är att det ska lägga en grund för samtal, att ge råd och tips.

- Vi har första hjälpen-lådor med bandage, vi gör brandövningar. Men när en anställd förlorar någon nära kan vi ibland känna en osäkerhet om vad man ska göra nu, säger Gunilla Löf Edberg, präst och nationell samordnare för jourhavande präster.

ANNONS

Hitta nya sätt

Ingrid Edgardh arbetade tidigare som sjukhuspräst på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. I det arbetet mötte hon många människor i kris, men hon såg också de första akuta sorgereaktionerna. I det läget, precis som under resten av sorgeprocessen handlar det om att visa omtanke.

Det behöver inte vara något komplicerat och krångligt, säger Ingrid Edgardh. Det kan räcka med att underlätta det praktiska i vardagen, eller att själv ta ansvar för kontakten.

- Jag tror inte att vi sopar sorgen under mattan, men att vi däremot är lite rädda att tro att vi betyder något för varandra. Det finns någon slags blyghet och tafatthet. Det är inte lika tydligt i dag att så här gör man när någon har dött som man kanske gjorde förr. I en ny tid måste vi hitta nya sätt att visa varandra omsorg, säger hon.

TT
Fakta: Råd vid sorg

1. Ta ansvar för kontakten. Lägg inte över ansvaret på den som sörjer. Hör av dig på det sättet du tycker passar och var inte rädd att återkomma en gång till.

2. Bryt tystnaden. Det viktigaste är inte vad vi säger, utan att vi visar att vi är där och tänker på dem. Ibland kan till och med ett sms vara bättre än ett telefonsamtal.

3. Ge utrymme. Att den som sörjer får berätta vad hen känner och tänker på och att man inte själv tar all plats.

4. Ta initiativ. Du kan stötta genom att bjuda på fika, passa barn, eller följa med ut på promenad.

5. Visa närvaro. Var inte rädd att tränga dig på. Visa att du finns där så att den som sörjer inte känner sig ensam och isolerad.

6. Ha tålamod. Sorg påverkar oss alla olika. Det är en process som gör att vi kan bära med oss sorgen under lång tid.

Källa: Svenska kyrkan

ANNONS