Det finns oenighet inom Alliansen om att försöka fälla försvarsministern, uppger källor för TT. Arkivbild.
Det finns oenighet inom Alliansen om att försöka fälla försvarsministern, uppger källor för TT. Arkivbild.

Källor: Alliansen försöker dra sig ur

Allianspartierna är splittrade om en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Nu försöker man desperat att hitta ett sätt att dra sig ur, uppger flera källor inom Alliansen för TT.

ANNONS
|

Det gnisslade rejält innan Alliansens partiledare enades om ett svar på att statsminister Stefan Löfven (S) låter försvarsministern behålla sin post, uppger flera personer med insyn i förhandlingarna.

- Det var inget självklart beslut att låta svärdet hänga kvar över Hultqvist. Han borde inte ens ha funnits med från början, säger en person i Liberalernas riksdagsgrupp till TT.

- Det är många hos oss som tycker att det är fel med misstroende mot Hultqvist, men andra partier har tyckt annat.

ANNONS

Dåligt beslut

Allianspartiledarna har redan lämnat en öppning för att dra tillbaka misstroendehotet om något "nytt framkommer som förändrar bedömningen".

- Man kanske inte ska vara helt säker på att frågan om misstroende kommer att väckas i riksdagen, säger en källa med central insyn i Centerpartiet.

TT: Hur ska Alliansen dra sig ur det, tänker du?

- Det har vi två månader på oss att bli på det klara med.

TT: Var det ett dåligt beslut att ge sig på Hultqvist?

- Det var du som sade det. Det är en analys som är lätt att ställa upp på.

Tidsfristen uppstod när kravet på att extrainkalla riksdagen drogs tillbaka. Frågan om en misstroendeförklaring kan därför behandlas först när riksdagen återsamlats i höst.

ANNONS

Enligt statsvetaren Li Bennich-Björkman vid Uppsala universitet har oppositionen på det här sättet dragit ner på tempot för att leta efter en utväg.

- De försöker hitta ett sätt att ta sig ur det här utan att tappa ansiktet, säger hon till TT.

Svårkalkylerat läge

TT:s uppgiftslämnare i Alliansen är ense om att ett misstroende mot försvarsministern riskerar att ställa till med mer problem än det är värt.

Li Bennich-Björkman är inne på samma spår.

- Hur värdefullt är det för Alliansen att driva det här fortsatt? Vad riskerar man och vad vinner man? Man vinner att man visar att det här var allvar men det man förlorar är att man kan framstå som oflexibla och som att man äventyrar stabiliteten, säger hon.

Om delar av Alliansen skulle backa från misstroendeförklaringen uppstår ett svårkalkylerat läge.

- Det kan vara en kostnad förknippad med att man driver igenom en misstroendeförklaring mot försvarsministern med SD som stöd. Moderaterna har fått betala ett högt pris för att de öppnat för samarbete med SD och det måste man tänka på, säger Li-Bennich-Björkman.

ANNONS
TT
ANNONS