Hesa Fredrik används som larmsignal vid olyckor och annan stor fara. Arkivbild.
Hesa Fredrik används som larmsignal vid olyckor och annan stor fara. Arkivbild.

Inga fler "tysta" test av Hesa Fredrik

SOS Alarm upphör med det interna så kallade tysta testet av larmsignalen VMA, viktigt meddelande till allmänheten. SOS Alarm utreder även vad som gick fel när det tysta testet gick ut som skarp signal i söndags kväll.

ANNONS
|

- Vi har bestämt att vi tills vidare inte ska öva på det sättet som vi gjort tidigare, säger presschef Linda Bengtsson vid SOS Alarm till TT.

SOS Alarm övar kontinuerligt på de moment som ingår i att skicka ut en larmsignal. I söndags kväll gick en larmsignal, som skulle testas tyst, i stället ut skarpt och väckte stor oro bland allmänheten. Utöver att de tysta testerna upphör, som P4 Stockholm rapporterar, så har SOS Alarm också förtydligat instruktionerna för de medarbetare som arbetar med detta.

ANNONS

Linda Bengtsson kan i nuläget inte säga om de tysta testerna kommer att återinföras.

- Vi kommer absolut att fortsätta öva på aktiveringen av larmsystemet, men vi behöver se över formerna för övningarna, säger hon.

Söndagens misstag, som SOS Alarm förklarar med den mänskliga faktorn, ska nu utredas så snabbt det går. Utöver att larmet gick ut skarpt så fungerade inte signalen som talar om att faran är över och som ska gå ut vid ett skarpt larm när händelsen avslutats. Varför det inte fungerade ska också utredas.

TT
Fakta: Hesa Fredrik

Hesa Fredrik är ett varningssystem och heter egentligen Viktigt meddelande till allmänheten, VMA.

Hesa Fredrik testas klockan 15 första helgfria måndagen i mars, juni september och december. Då ljuder sju sekunders signal och fjortons sekunders uppehåll. Detta repeteras sex gånger.

Hesa Fredrik finns som ljudsignal på totalt 4500 hustak runt om i Sverige. Varningen sänds också till fasta telefoner och som sms till adressregistrerade mobiltelefoner eller till mobiler som befinner sig i ett visst område.

När Hesa Fredrik ljuder ska du gå inomhus och stänga dörrar och fönster och om möjligt även fläktar och ventiler.

Lyssna på radio och se på tv för mer information.

Sveriges Radios P4-kanaler är huvudkanel för VMA.

Information finns också på sajten Krisinformation.se

Källa: Krisinformation.se

ANNONS