Igelkottar skadas av robotgräsklippare

Den populära robotgräsklipparen ger inte bara välklippta gräsmattor. Den kan också skada igelkottar när den går på natten. – Det är hemska skärsår, säger Monica Jonasson.

ANNONS
|

Det är de senaste tre, fyra åren som Monica Jonasson, viltrehabiliterare på Kottecentralen, sett en ökning av antalet igelkottar som kommer in med skärskador på olika delar av kroppen.

I många fall handlar det om att igelkottarna blivit påkörda av robotgräsklippare i villaträdgårdar. Igelkotten lever främst i tätorter i Fyrbodal och trivs bra i villaträdgårdar. När den stöter på robotgräsklipparen sticker den inte iväg, som många andra djur. Den rullar ihop sig som skydd mot faror, vilket gör att den kan bli påkörd och skuren av gräsklipparen mer än en gång.

– Den rullar ihop sig som en boll. Gräsklipparen kanske kommer på ena sidan och ändrar riktning när igelkotten ligger kvar och då kan den ta även på andra sidan, säger Monica Jonasson.

ANNONS

– Det är hemska skärsår, djupa sår.

Det är när gräsklipparna är igång på natten som de skadar igelkottar, eftersom det är på natten som igelkotten är ute och skaffar mat i form av mask och insekter. På dagen sover den.

Igelkotten dör inte, utan kan gå med såren några dagar. Om de hittas och kommer in till Kottecentralen så har det ofta bildats var och fluglarver i såren. De förs då till veterinär och får antibiotika, men alla går inte att rädda.

– Igelkotten är ett segt djur. Vi försöker alltid ge dem en chans, men är det för djupa sår går det inte. Många får avlivas, men det finns de som klarar sig också – det beror på hur många gånger de blivit påkörda och vart det tagit.

Kottecentralen i Lilla Edet tillhör riksförbundet Katastrofhjälp för vilt och fåglar och får in igelkottar från hela Västra Götaland. Hittills i år har man fått in fyra stycken med skärskador från gräsklippare.

Hittar man en skadad igelkott bör man så fort som möjligt lägga den i en kartong med en handduk i, ge den vatten och ta kontakt med närmaste viltrehabiliterare eller veterinär. Ju fortare den får hjälp, desto större chansatt den överlever.

ANNONS

Men Monica Jonasson tycker inte att man måste sluta använda robotgräsklippare.

– Men man kan stänga av vid fem på eftermiddagen och sätta på vid nio på morgonen. Den behöver inte gå på natten.

Fakta: Igelkotten

Igelkotten finns i främst i Götaland och Svealand upp till Dalarna, men även på några ställen i Jämtland, längs kusten upp till Norrbotten och är sporadiskt sedd i Lappland.

Den lever främst kring mänsklig bebyggelse, men även i vissa lövskogar. De äter huvudsakligen insekter och daggmask, ibland fågelägg och smågnagare.

Från runt oktober till april går igelkotten i dvala, hibernation, och då sänks kroppstemperaturen och ämnesomsättningen. Inte sällan lägger de sig då i lövhögar, rishögar eller komposter.

Igelkottens försvar vid fara är att rulla ihop sig och spärra ut taggarna.

Medellivslängden är mellan tre och fem år, men vissa blir uppemot sju år gamla.

Källa: Artdatabanken och Mattias Olsson på EnviroPlanning

ANNONS