Alla kvinnor mellan 40 och 74 år får regelbundet kallelser till mammografiundersökning. Men långt ifrån alla går dit. Arkivbild.
Alla kvinnor mellan 40 och 74 år får regelbundet kallelser till mammografiundersökning. Men långt ifrån alla går dit. Arkivbild.

Gratis mammografi har inte lockat fler

För att fler kvinnor ska gå på mammografi blev besöken förra året avgiftsfria. Men än så länge ligger besöksfrekvensen på många håll kvar på samma nivåer som tidigare.

ANNONS
|

- Det är dåligt informerat om detta. Det är en jätteförmån egentligen, säger Helen Häggström på Unilabs mammografi.

- Fortfarande, varenda dag, kommer det kvinnor till oss som frågar "var kan man betala?". När vi svarar att det kostar inget sedan ett år tillbaka säger de "jaha, det hade jag ingen aning om", fortsätter hon.

ANNONS

För att kunna upptäcka bröstcancer i tid, och därmed öka chanserna att bli frisk, kallas alla kvinnor i åldrarna 40 till 74 år regelbundet till mammografiundersökning. Men många väljer att inte gå på besöket – ofta kvinnor med låg inkomst och utbildning. Förra juli blev mammografi därför avgiftsfritt i hela landet, med förhoppningen om att det ska förbättra statistiken. Men någon sådan effekt har så här långt uteblivit på många håll i landet, visar en rundringning som TT gjort.

Unilabs ansvarar för mammografiverksamheten inom Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Blekinge läns landsting. I Skåne låg siffran över andelen kvinnor som gick på besöket efter en kallelse på drygt 81 procent perioden juli 2016 till och med juni 2017, exakt samma nivå som den perioden de två föregående åren. Inte heller i de andra länen syns någon tydlig ökning.

Rädsla påverkar

Många väljer bort mammografi på grund av rädsla, enligt Helen Häggström:

- Det handlar mycket om okunskap och rädslor. Man är rädd för att det ska göra ont, att man ska få ett tråkigt besked. Det kan också vara kulturella orsaker som ligger bakom. Det är inte alla länder som har hälsokontroller, utan man söker vård när man är sjuk.

ANNONS

Också i Norrbottens och Dalarnas län ligger besökstatistiken kvar på samma nivåer som tidigare. De som uteblir är ofta de yngre kvinnorna, säger Maria Nyberg, verksamhetschef för mammografin i Dalarna.

- Det är kvinnor mitt i livet, de kanske tänker att det här drabbar inte mig. Man har fullt upp med att lämna och hämta, aktiviteter. Det är svårt att få ihop logistiken, tror jag.

I Västerbotten har man länge haft relativt bra deltagarsiffror, 84–85 procent, och nivån ligger stabilt där även efter att det blivit gratis.

- Det är lite tidigt att avgöra om man fått effekt eller inte, man måste nog ha en lite längre försöksperiod, säger Jörgen Strinnholm, tillförordnad verksamhetschef vid landstinget.

Andra inbjudan

Även socialminister Annika Strandhäll (S) anser att det är för tidigt för utvärdering. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har fått i uppdrag att längre fram analysera satsningen.

ANNONS

"Ett syfte med reformen var att öka täckningsgraden i vissa grupper med lågt deltagande, som socioekonomiskt svaga grupper. Det är viktigt att ha det perspektivet när man analyserar täckningsgraden för screeningprogrammet", säger Strandhäll i en skriftlig kommentar.

Maria Nyberg i Dalarna tycker att det i stället borde satsas på ett system som gör att de som missar sin första kallelse får en återinbjudan. Flera landsting har redan infört detta, vilket gett resultat.

- Man har sett att av de som uteblir från sin kallelse så kommer en tredjedel om de får en återinbjudan. Det tänker vi införa efter årsskiftet.

TT
Fakta: Mammografi

Mammografi är en särskild röntgenundersökning där en teknik som ger detaljrika bilder används.

Alla kvinnor mellan 40 och 74 år blir regelbundet kallade till mammografiundersökning. Sedan juli 2016 är detta avgiftsfritt i hela landet. Innan dess kostade undersökningen upp till 200 kronor.

Vid en mammografiundersökning får kvinnan lägga ett bröst i taget på en skiva vid en röntgenapparat. En annan skiva pressar sedan ned bröstet i några sekunder och två till tre bilder av bröstet tas. Därefter upprepas processen med andra bröstet. När skivorna pressar ihop bröstet kan det göra ont, och en del känner sig ömma i bröstet efteråt.

Två röntgenläkare granskar bilderna, som jämförs med gamla bilder om kvinnan gjort mammografi tidigare. Svaret på undersökningen skickas hem inom två veckor. Om bilderna blev otydliga eller om en förändring i bröstet syns får man göra ytterligare undersökningar.

Källa: 1177 Vårdguiden

ANNONS