David Karlsson, universitetslektor på förvaltningshögskolan i Göteborg.
David Karlsson, universitetslektor på förvaltningshögskolan i Göteborg. Bild: Göteborgs Universitet/Henrik Montgomery/TT

Forskaren: Bra att väljarna får veta före valet

Blocköverskridande samarbeten är inte ovanliga säger David Karlsson, universitetslektor på förvaltningshögskolan i Göteborg, men det är bra att väljarna får veta alternativen före valet.
– Det är annars många som smyger med det här, säger han.

ANNONS

Socialdemokraterna öppnar för ett samarbete i Västra Götalandsregionen med samtliga partier utom SD. Moderaterna stänger inga dörrar alls.

Båda partierna säger att de har andra förstaval men att valresultatet kan kräva koalitioner som på riksplan skulle framstå som mycket ovanliga.

– På kommunal nivå har det blivit hyfsat vanligt. Det är ett ganska stort antal kommuner där M och S samarbetar, säger David Karlsson.

Partipolitiken råder även lokalt

David Karlsson forskar bland annat på kommunal politik. Han berättar att han ofta får höra att det finns en helt annan syn på blocköverskridande samarbeten i kommuner och landsting.

Men det är fel menar han.

ANNONS

– Om de traditionella blocken var tillräckligt stora skulle de vilja regera ensamma. Det här uppstår i fall när det är oklara parlamentariska situationer. Det kan handla om SD eller något lokalt parti, säger David Karlsson.

Han påpekar också att partipolitiseringen har blivit större lokalt och regionalt på senare år.

Vad händer då med de frågor där det finns ideologiska skillnader. Lämnar man bara dem tills det blir ett renare styre?

– Det finns olika strategier. Antingen sätter de sig ner och kohandlar och tar den minst dåliga lösningen. Eller så tar de helt enkelt inte tag i frågorna, säger David Karlsson.

Kan skapa problem för mittenpartier

Enligt David Karlsson är det också väsentligt hur ett samarbete skulle se ut. Om det bara är Socialdemokraterna och Moderaterna som styr eller om det skulle bli en stor majoritet där även mittenpartierna ingår.

Han menar att ett sådant styre skulle kunna få mer legitimitet men att det även skulle försvaga de mindre partierna.

– Om Socialdemokraterna och Moderaterna bestämmer något har de andra inte så mycket att säga till om, säger David Karlsson.

Ytterligare en konsekvens menar han är att väljarna får svårt att ansvarsutkräva det politiska styret.

– Det är något positivt i en demokrati att det finns tydliga och trovärdiga motståndare. Ett alternativ att luta sig mot om det andra inte fungerar.

ANNONS
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och GP:s valexpert.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och GP:s valexpert. Bild: Thomas Johansson

Väljarna kan dra sig till ytterkanten

David Karlsson säger att en reaktion kan bli att väljarna istället går till oppositionspartierna på ytterkanterna.

Jonas Hinnfors, professor statsvetenskap vid Göteborgs universitet, håller med.

Han berättar att det runtom i världen finns exempel på när de stora partierna har gått samman för att regera.

– Finland har haft breda styre. Österrike med. Tyskland hade det på 60-talet och nu igen. När man hade det tidigare verkade väljarna acceptera det, säger han.

Jonas Hinnfors påpekar dock att de tyska väljarna på senare år istället har vänt blicken mot oppositionspartier som vänsterpartiet Die Linke och nationalkonservativa Alternative für Deutschland.

– Det är svårt att veta. Ibland verkar väljare acceptera breda styren och ibland inte.

Moderaternas öppning är en glidning

Jonas Hinnfors säger att han inte är förvånad över att partierna öppnar för breda samarbeten inför valet. Däremot ser han det som uppseendeväckande att Moderaterna i Västra Götalandsregionen inte tydligt stänger dörren för Sverigedemokraterna.

– Man säger att det är osannolikt men inte omöjligt. Man kastar sig inte in i det med hull och hår. Men det kan ändå vara ett tecken på en glidning inom Moderaterna. Man kanske oroar sig för att Alliansen inte klarar av att nå en majoritet med MP. Om det sen inte fungerar med Socialdemokraterna, vad gör man då? Då finns Sverigedemokraterna, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS
ANNONS