Arkivbild. Bilden har inget med artikeln att göra.
Arkivbild. Bilden har inget med artikeln att göra. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Drunkningslarm när fritidsbåt sjönk på öppet hav

Två män tvingades hoppa överbord när deras öppna motorbåt sjönk ute på öppet hav. Ett stort räddningspådrag är utlarmade för att rädda männen.

ANNONS
|

Larmet ringdes in till SOS klockan 09.53 på onsdagsförmiddagen. Och det var faktiskt de båda männen som befann sig ombord på den sjunkande båten som ringde larmsamtalet från sin mobiltelefon.

– De befann sig ute på öppet hav, ungefär i höjd med udden Stöveln som ligger i södra Hamburgsund, berättar Lars Nilsson, flygräddningsledare på sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

En omfattande räddningsinsats började direkt. Sjöräddningshelikoptern larmades till positionen med siktet på att vinscha upp de båda männen.

Men även Sjöräddningssällskapets enhet i Fjällbacka larmades ut, precis som räddningstjänsten i Tanum tillsammans med två ambulanser. De ska dock enligt uppgift befinna sig på land, för att ta emot männen när de kommer med räddningshelikoptern. Alternativet är att sjöräddningshelikoptern kör direkt till sjukhus med männen.

ANNONS

Bara några minuter efter det första larmsamtalet hade båten redan börjat sjunka. Enligt Lars Nilsson ska den då ha varit helt under vatten. De båda männen ombord hade då hoppat i vattnet och höll sig fast vid den del av båten som låg närmast ytan.

– De ligger just nu i det vi kallar marvatten. Båten är väldigt nära att sjunka helt nu. Men vi har räddningshelikoptern mindre än tio minuter bort, säger Lars Nilsson klockan 10.13 till Bohusläningen.

Strax därefter hittade sjöräddningshelikoptern männen. Båda kunde vinschas upp och besättningen ombord beslutade att männen skulle flygas till de väntande ambulanserna för att snabbt få vård. De var nedkylda, men hade både flytvästar och isoleringsdräkter på sig.

Männen har förts med ambulans till sjukhus. Ingen av dem ska dock vara allvarligt skadad.

ANNONS