Det finns risk för brist på blod i juletider. Arkivbild.
Det finns risk för brist på blod i juletider. Arkivbild.

Blodgivare uppmanas lämna blod inför jul

Jultider innebär risk för blodbrist i landet. Nu uppmanar blodcentralerna givarna att komma in inför helgerna eller i mellandagarna.

ANNONS
|

Förra veckan dippade blodlagret i Stockholm, Göteborg och Skåne och blodcentralerna fick via sociala medier och sms uppmana givarna att komma in.

Jultider är generellt en utmaning för blodcentralerna. Dels stängs de under de röda dagarna, dels reser många blodgivare bort och har fullt upp med julstök. Att många dessutom är förkylda gör inte saken bättre.

- Vi försöker att nå ut och påminna våra blodgivare om att ge inför julhelgen, säger Ulrika Ljung vid blodcentralernas nätverk Geblod kommunikation.

ANNONS

Blodgivarna brukar dock vara duktiga på att komma när centralerna varslar om brist. Så var exempelvis fallet i storstadsområdena förra veckan.

- Då får man upp nivåerna, och blir det akut så hjälps man åt i landet. Det är ett samarbete, säger Ljung.

Röda blodkroppar kan lagras i upp till 42 dagar, trombocyter och flytande plasma en–två veckor. Det går alltså inte att börja ladda upp blodlagret för lång tid innan jul.

- Blodåtgången rullar på, det behövs hela tiden. Vi har patienter som kontinuerligt behöver blod, oavsett röda dagar.

TT
Fakta: Ge blod

För att få börja ge blod krävs att du är mellan 18–60 år.

Du ska vara frisk, väga minst 50 kilo, ha en giltig ID-handling, prata och förstå svenska och ha ett svenskt personnummer.

Blodet kontrolleras för hepatit B och C, hiv, syfilis, blodvärde och de ovanliga virussjukdomarna HTLV I och II.

Om du rest utanför Europa är karensen en till sex månader. För tatuering gäller sex månader.

Om du haft en ny sexpartner måste du vänta minst tre månader. Är du man och sexpartnern är en annan man gäller tolv månader.

Fakta: geblod.nu

ANNONS