Biståndsminister Isabella Lövin (MP). Arkivbild.
Biståndsminister Isabella Lövin (MP). Arkivbild.

Biståndsmiljard till ny jämställdhetsstrategi

Regeringen vill satsa på en ny biståndsstrategi för global jämställdhet – värd runt en miljard kronor över fem år.

ANNONS
|

Målet med den nya strategin är att förstärka det svenska biståndsarbetet för jämställdhet.

Regeringen avser att ge Sida i anvisning att ta fram ett underlag för strategin. Sedan tänker man skjuta till mellan 800 miljoner och 1,2 miljarder kronor över en femårsperiod.

"Vässar ytterligare"

- Det är en strategi som kommer att vässa vår feministiska utrikes- och utvecklingspolitik ytterligare, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP).

- Den är nödvändig, anser jag, i ett läge där vi ser att kvinnors rättigheter hotas allt mer.

ANNONS

Lövin pekar å ena sidan på utvecklingsländer. Å andra sidan på USA, där Donald Trumps administration har dragit in stödet till organisationer som jobbar med sexuell och reproduktiv hälsa, både i och utanför landet.

Hon pekar också på medlemsländer inom EU som motarbetar och undergräver tidigare överenskommelser, till exempel i abortfrågan.

- Då är det enormt viktigt att Sverige står upp för det här, säger biståndsministern.

Vill ta fram data

Stödet ska riktas till kvinnorättsorganisationer och arbete mot alla former av diskriminering och könsrelaterat våld. Men också till forskning och utveckling, för att få fram data om kvinnors situation och könsuppdelad statistik.

- Det är ofta en fråga om liv och död, säger Isabella Lövin.

- I många länder är kvinnors ägande- och arvsrätt begränsad. Kvinnor blir systematiskt diskriminerade. Våldtäkt inom äktenskap eller barnäktenskap är inte kriminellt. Det är ett oerhört människorättsproblem.

ANNONS

Sida ska lämna över sitt underlag till regeringen innan årsskiftet.

TT
Fakta: Biståndsbudgeten

Regeringen föreslår en biståndsbudget på totalt 43 miljarder kronor – vilket är en ökning med 8 miljarder från föregående år. Ökningen beror delvis på att mindre pengar går till flyktingmottagande än tidigare, delvis för att Sveriges bruttonationalinkomst (BNI) har ökat och delvis för att BNI räknas ut på ett nytt sätt.

Sverige har som mål att biståndsbudgeten ska motsvara en procent av BNI. Förra året motsvarade det 0,99 procent.

ANNONS