Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Svenska flaggan hängde på fästningen
Vems är flaggan? Haldenpoliserna Espen Nohr och Jon Hellberg efterlyser ägaren till den svenska flaggan som hängde från fästningen.

Svenska flaggbuset på den norska nationaldagen

På 17 maj var det någon som gjorde en kupp på Fredrikstens fästning i Halden. Plötsligt hängde där en jättelik svensk flagga som polisen fick ta ner. Nu söker de ägaren till flaggan.

Det var en ganska ovanlig syn på Fredrikstens fästning på norska nationaldagen. Så här 299 år efter att Karl XII försökte inta Fredrikstens fästning var det plötsligt en svensk – eller kanske en skämtlysten norrman – som hade lyckats.

Medan festligheterna och tågen pågick nere i Haldens centrum hängde en stor svensk flagga från byggnaden Overkongen uppe på fästningen.

Haldenpoliserna Espen Nohr och Jon Hellberg tog hand om den svenska flaggan. Jon Hellberg, som är chef för ordningsavdelning vid Haldenpolisen, berättar att de fick ett antal samtal om den svenska flaggan när festligheterna pågick som bäst i Halden på nationaldagen i onsdags.

– Vi fick meddelanden om att det hängde en stor svensk flagga på Overkongen på fästningen. Närmaste patrull gick dit och tog ner den, det tog väl 15 minuter. Det var ju ett strategiskt ställe att hänga upp den på kan man säga, den var ju synlig över nästan hela stan, säger Jon Hellberg.

Var det några bekymmer med att ta ner flaggan?

– Nej. Den var fastbunden med rep längs muren, det var bara att dra upp den.

Vad ska ni göra med flaggan?

– Ja, vi tog ju hand om den och behandlar den som hittegods. Ägaren kan gärna få komma och hämta den.

Men ägaren är inte misstänkt för något brott, som förargelseväckande beteende?

– Nej, varken vi eller någon annan har anmält detta som ett brott utan vi ser det mer som ett skämt. 17 maj är ju en festdag i Norge och en sådan här sak tycker jag inte att man behöver ta så allvarligt.

Ni tar det med en klackspark?

– Ja, det måste man ju göra, säger Jon Hellberg.

Magne Rannestad i föreningen Fredriksten Festningens Venner blev uppringd av Haldens kommunordförande Thor Edquist vid klockan 12.30 på nationaldagen. Då fick han veta att det hängde en svensk flagga på Overkongen.

Han begav sig snabbt dit.

– På vägen upp mötte jag polisen, som var på väg ner från Overkongen och klocktornet med flaggan i händerna. Jag tror inte flaggan hängde uppe i mer än en kvart, säger Magne Rannestad till Halden Arbeiderblad.

Han kommer inte att anmäla händelsen.

– Nej, vi kommer inte att bråka om det här. Det har ju inte skett någon skadegörelse, säger han till Halden Arbeiderblad.

Tidningen har också frågat kommunordförande Thor Edquist vad han tycker om spexet.

– Jag väljer att ta det som en ungdomlig grej. Jag tar det inte så väldigt allvarligt, säger Thor Edquist till Halden Arbeiderblad.