Skatteverket vill ta in en miljard mer i skatt på kapitalvinster vid utlandsflytt. Arkivbild.
Skatteverket vill ta in en miljard mer i skatt på kapitalvinster vid utlandsflytt. Arkivbild.

Svårare undvika skatt vid utlandsflytt

Det ska bli svårare att fly landet och ta med sig oskattade pengar, föreslår Skatteverket i ny lagstiftning. Bakgrunden är enligt finansministern bland annat avslöjanden nyligen i den så kallade paradisläckan, om omfattande skatteplanering.

ANNONS
|

- När näringslivet inte tar det moraliska ansvaret så får man lagstiftningsmässigt försvåra möjligheten att undandra, och då blir oftast lagstiftningen lite mer komplicerad, säger finansminister Magdalena Andersson (S) om Skatteverkets förslag som nu ska ut på remiss.

Skatteverkets förslag innebär nya regler för beskattning av vinster från kapitaltillgångar i samband med utlandsflytt. Regelverket kan öka skatteintäkterna med en miljard kronor per år.

- Syftet med det är ju att försvåra för människor som försöker undvika att betala skatt genom att flytta pengar utomlands, säger Andersson.

ANNONS

Hon tillstår att reglerna blir krångligare, men hon skyller på reaktionerna från näringslivet i spåren av paradisläckan. Andersson anser att dessa reaktioner varit att då får väl lagstiftningen stänga igen möjligheterna att undvika skatt utomlands.

Förslaget

Personer som ska flytta utomlands och har en nettovinst på över 100000 kronor på sina kapitaltillgångar ska ta upp denna till beskattning, enligt förslaget. Tillgångar på investeringssparkonton eller som ingår i näringsverksamhet, fastigheter och bostadsrätter ska inte omfattas. Däremot vill Skatteverket komma åt vinster från aktier och andelar i handelsbolag.

Åsa Windrot Thell, utredare på Skatteverket, räknar med att reglerna skulle beröra 1000–2000 personer per år.

"Även om det är få som blir föremål för utflyttningsbeskattning bedömer vi att deras totala, orealiserade vinster uppgår till omkring 4 miljarder kronor per år. Det skulle ge omkring 1 miljard kronor i årliga skatteintäkter", skriver Windrot Thell i en kommentar.

TT
ANNONS