Strömstadsbo döms för narkotikabrott

Mannen hävdade att han hade fått i sig cannabis genom passiv rökning. Nu döms den 19-årige Strömstadsbon för ringa narkotikabrott samt rattfylleri.

ANNONS
|

Det var den 11 mars i år som 19-åringen stoppades av polisen i centrala Strömstad. Då han uppvisade tecken på att vara påverkad fick han följa med och lämna blodprov. Analysen visade spår av en mindre mängd cannabis. I polisförhören uppgav den unge mannen att han hade arbetat hela dagen, men då förhandlingarna i tingsrätten inleddes ändrade han sin historia. Där uppgav 19-åringen att han hade fått i sig narkotikan genom passiv rökning.

Hans vänner röker cannabis och marijuana, och han säger att han hade varit tillsammans med dem i en liten lägenhet den aktuella dagen, där vännerna har rökt. I tingsrätten uppger mannen att han lämnade lägenheten efter några timmar. Han förklarar att han måste ha fått i sig narkotikan genom att vara i samma rum som sina rökande vänner.

ANNONS

Enligt Rättsmedicinalverkets information är det dock inte troligt att man, via passiv rökning av cannabis i vanliga missbrukarmiljöer, kan uppnå halter av THC-syra i blodet som är mätbara någon timme efter avslutad exponering. Enligt mannens egen utsago skulle han ha slutat bli exponerad för cannabisrök drygt två timmar innan blodprov togs av honom. Med hänvisning till det samt att mannen har lämnat olika uppgifter i förhören, anses han inte trovärdig. Han döms till dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor för ringa narkotikabrott samt rattfylleri.

ANNONS