Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IMG_6073
Jobbet avslutat. Nu lämnar interimsstyrelsen med bland andra Johan Brandberg, Lena Martinsson och Pelle Olausson över facklan till nästa aktör.

Vill ha ett nytt "fritidsbolag" i Strömstad

I slutet av juni upphör avtalet mellan kommunen och Badanstalten. Nu vill interimsstyrelsen att ett nytt bolag ska driva aktivitetshallen och övriga fritidsanläggningar. 

– Det gäller att skynda på nu. Det är viktigt att det här inte dras i långbänk och försämrar utvecklingspotentialen, säger Johan Brandberg, styrelsemedlem i interimsstyrelsen för Aktivitet Strömstad.

Det är i en färsk slutrapport till kommunstyrelsen som interimsstyrelsen redogör för behovet av att vårda och utveckla framgångarna med konceptet Aktivitet Strömstad.

Johan Brandberg är, ihop med Peter Ekelund, Lena Martinsson, Fredrik Fast och Pelle Olausson, interimsstyrelsen som sattes ihop inför driftsstarten av Nordby Supermarket-hallen.

Strömstads Badanstalt utsågs då av den ideella och politiskt neutrala interimsstyrelsen som en lämplig aktör för driften. Badanstalten och kommunen slöt ett tidsbegränsat tjänsteavtal för att bygga en väl fungerande driftsorganisation.

– Vi tittade runt och såg att det fanns duktiga människor i Badhusbolaget som hade kompetenser inom bland annat lokalbokning och värdskap, säger Lena Martinsson.

Gruppens arbete inleddes i mars 2015 och avslutas nu två år senare. Nu pekar interimsstyrelsen på behovet av att konceptet Aktivitet Strömstad ska bedrivas i egen regi, gärna i ett bolag i stil med Göteborgs Got Event, eller som en avdelning i något av kommunens bolag.

"Vägen framåt som vi ser det", skriver styrelsen i rapporten, är "att tillåta organisationen som jobbar med driften att hålla fokus på marknadsföring och gott värdskap samt utöka omfånget till att även gälla det övriga anläggningsbeståndet i kommunens ägo inom fritid och aktiviteter.

Enligt Johan Brandberg har ett av de stora målen med driftsorganisationen varit att bland annat bygga broar mellan näringsliv, besöksnäring och kultur- och fritidsliv.

– Det handlar inte bara om anläggningarna. För någonstans ovanför handlar Aktivitet Strömstad om att skapa förutsättningar för att göra Strömstad starkare som destination – och det känner jag att vi har fått bekräftat både från strömstadsborna och besöksnäringen.

Det har också på kort tid gett resultat i att bland annat svenska dam- och herrlandslagen i handboll valde att lägga sina uppladdningsläger inför OS i Rio i Strömstad – ett av flera kvitton som understryker att driftorganisations arbete skördat framgång.

– Vi har pekat på de viktiga faktorerna i vår slutrapport. När vårt uppdrag nu är avslutat är det också viktigt att vi klipper bandet och att vi är glada och stolta över vad vi har gjort, säger Pelle Olausson.

Fakta: Aktivitet Strömstad

Aktivitet Strömstad är ett samarbete mellan det lokala näringslivet, Strömstads kommun samt det lokala idrotts- och föreningslivet. Syftet är att stärka och utveckla de lokala föreningarna.

De medel som genereras via Aktivitet Strömstad fördelas till föreningar enligt principen om Lokalt aktivitetsstöd (statligt bidrag).