Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Parkeringsbild
Vill utöka tiden. Sandra Andersson och Bengt Wedin från L vill se två timmars gratisparkering mellan september och april.

Vil(L) förlänga gratis parkering

För att stödja centrumhandeln vill Liberalerna utreda en förlängd gratisparkering från en till två timmar. Förslaget ska testas under årets åtta kallaste månader. Deras önskan är att kunna permanenta förslaget.

Fram till den sista mars i år pågår kommunens försök med gratisparkering i en timme i Strömstads centrum, på iniiativ från handlarna. Syftet är att locka fler kunder till centrumhandeln genom att första parkeringstimmen är avgiftsfri.

Nu vill Liberalerna utvidga och förlänga gratisparkeringen i ett nytt försök.

– Vi tror att centrumhandeln behöver förlängd gratisparkering för att öka antalet besökare i centrum, säger Sandra Andersson (L) till Strömstads tidning.

Enligt förslaget ska bilisterna kunna parkera gratis i två timmar från och med september i år till och med april 2018. Om resultatet faller väl ut ska förslaget permanentas.

– Under sommarmånaderna ska parkeringen vara avgiftsbelagd som vanligt så att omsättningen på bilar är hög, säger Sandra Andersson.

Enligt partikollegan Bengt Wedin har de här diskussionerna redan förts inom majoriteten, men hittills har de inte kommit fram till ett beslut.

– Vi vill ha en extra skjuts på den här frågan, säger han.

Liberalerna vill att försöket ska budgeteras på tekniska förvaltningen. I dag tar kommunen pengar från sin extra plånbok för oförutsedda utgifter för att täcka hålet efter de uteblivna parkeringsintäkterna.

Kommunalrådet Peter Dafteryd (C) vill ännu inte uttala sig om huruvida ett fortsatt försök med fri parkering kan bli verklighet.

– Vid redovisningen av nuvarande försök är det naturligt att diskutera en fortsättning till nästa vintersäsong som i så fall kräver ett nytt beslut om finansiering. Frågan kommer att beslutas under sommaren och jag hoppas att utvärderingen visar att besöksantalet ökat på grund av gratisparkeringen.

I och med de nya myntens intåg måste kommunen byta ut eller uppgradera befintliga parkeringsautomater. Men att helt ta bort dem och erbjuda gratis parkering är inte aktuellt, enligt Liberalerna.

- Köpmännen vill säkert att det ska vara gratis parkering dygnet runt, men det är ganska orealistiskt som jag ser det, säger Bengt Wedin.

Fakta: Gratisparkering

Under 2017 års första tre månader genomför kommunen ett försök på avgiftsfri parkering, genom att bjuda bilisterna på den första parkeringstimmen.

Initiativet kom från Köpmannaföreningen som önskade två timmars avgiftsfri parkering för att kunna konkurrera med andra handelsplatser som erbjuder fri parkering.

Dagens försök finansieras ur kommunens plånbok för oförutsedda avgifter.