Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Familjen Kotrob 2
Familjen Kotrob. Salim, Kahlil, Mohamad, Hussein och Mahmoud, säger adjö till stödfamiljen Åke och Lena Candell.

"Vi ska hålla kontakten"

Familjen Kotrob har bott på asylboendet på Hällestrand sedan hösten 2015. Motvilligt säger de nu adjö till sin stödfamilj, Åke och Lena Candell.

I förra veckan stod det klart att Hällestrands asylboende stänger under den här veckan och de asylsökande kommer att flyttas till andra boenden.

Familjen Kotrob är några av dem som bott på Hällestrand längst – sedan hösten 2015, då de flydde från krigets Syrien via en ranglig båt över Medelhavet.

– Det är trevligt här, folk har varit snälla och hjälpt oss. Jag går i gymnasiet och har lärt mig en del svenska, säger Khalil Kotrob på svenska.

Åke och Lena Candell är stödfamilj åt familjen Kotrob. De tycker att det var dåligt skött, processen när Migrationsverket med kort varsel kom till Hällestrand och informerade om att asylboendet ska stänga.

– Det var katastrof. De hade inga högtalare, inga tolkar som kunde dari så afghanerna förstod. Alla undrade vart de skulle ta vägen och ställde frågor i munnen på varandra, suckar Lena Candell.

Salim Kotrob är familjens överhuvud. Hemma i Syrien var han djuruppfödare och odlare på en gård i byn Maloula utanför Damaskus. Det fanns rebeller i området och Maloula blev bombat av Bashar al Assads armé.

Salim och hans familj förlorade allt och de bestämde sig för att fly till Europa.

– Det är en blandad befolkning i Maloula, muslimer och kristna. Folk gifte sig över religionsgränserna och besökte varandras högtider, det var inga problem före kriget, säger Hussein.

Familjen är muslimer men talar arameiska, ett mycket gammalt och nästan utrotat språk.

– Det är samma språk som Jesus ska ha talat för 2 000 år sedan. Det är ganska intressant, säger Åke Candell.

Vid informationsmötet förra veckan fick de reda på att de skulle flytta till Restad gård i Vänersborg. På frågan om vad de tycker om det är de ganska försiktiga och diplomatiska i sina svar.

– Det är lite dåligt att vi ska flytta för vi har lärt känna många här. Men det kan vara bra för Mahmoud att det är nära till ett sjukhus, säger Salim med hänvisning till att Mahmoud är född med gomspalt och har nedsatt hörsel. Han har gjort ett antal operationer i hemlandet.

– De är enastående, den här familjen. De har aldrig klagat, aldrig en sur min trots allt de gått i genom, säger Lena Candell.

Kommer ni att fortsätta hålla kontakten?

– Självklart, vi kommer att åka till Vänersborg på besök. Men jag kan inte vara med när de ska sätta sig på bussen från Hällestrand, det blir för känslosamt, säger Lena Candell.

Fakta: Kriget i Syrien

Sedan inbördeskriget startade 2011 har tolv miljoner människor tvingats på flykt inom landet eller till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. Till Europa har flyktingströmmen främst gått genom Turkiet och vidare till Grekland.

Den 15 mars går kriget i Syrien in på sjunde året – utan någon lösning i sikte. Det är nutidens värsta humanitära kris. Över halva befolkningen är på flykt från sina hem. Hälften är barn och många är svårt traumatiserade.

Källa: UNHCR