Mästare. Madeleine Sjöberg och Maria Fristedt får sina mästarbrev av Pernille Silfverberg.
Mästare. Madeleine Sjöberg och Maria Fristedt får sina mästarbrev av Pernille Silfverberg. Bild: Thobias Nilsson

Två nya hudvårdsmästare i Strömstad

Prick klockan 10:00 kommer Pernille Silfverberg, ordförande i Företagarna Strömstad, in i Mias hudvård med två stora ramar innehållande mästarbrev. De delas ut till Maria Fristedt och Madeleine Sjöberg som drivit verksamheten tillsammans sedan 2010.

ANNONS
|

Pernille Silfverberg läser högt om historien bakom mästarbrevet, som är det högsta beviset på yrkesskicklighet och vars historia sträcker sig tillbaka till 1356. Då som nu är det lika viktigt att ha skickliga hantverkare och även bevis på sina yrkeskunskaper, specialiteter och expertis.

– Det är fullt upp i verksamheten och efterfrågan ökar hela tiden, säger Maria Fristedt.

Fler har fått upp ögonen för de typer av behandlingar man får hos en hudterapeut, menar de båda. Folk kommer inte bara till Marias hudvård för att slappna av utan de får även hjälp med flera olika typer av hudproblem.

– Folk förstår det mer nu än förr. Sjukvården har inte den tiden som krävs så då hamnar vi ofta i ett samarbete med vården. Många vänder sig hit när de får problem, och är det något vi inte kan ta hand om skickar vi dem vidare, säger Madeleine Sjöberg.

ANNONS

De berättar att hudvård är något de arbetar med uteslutande varje dag och att det genererar en stor erfarenhet.

– Erfarenhet talar för väldigt mycket i vår bransch. Vi går efter kunskapen vi har i grunden men erfarenhet är det som ofta gör att vi kan lösa problem utifrån vad vi har varit med om, fortsätter Madeleine Sjöberg.

Det som krävs för att få ett mästarbrev är att man ska ha en godkänd utbildning, ett gesällbrev men även 10 000 timmar arbetserfarenhet. Först då får man ansöka om att gå mästarutbildningen.

– Det började med en föreläsning som varade en helg. Efter det var det tio veckors utbildning om hur man driver företag etiskt riktigt. Sen avslutade man med att lämna in en specifik fallstudie, säger Madeleine Sjöberg.

Eftersom hudterapeut inte är en skyddad titel menar de att mästarbrevet är betydande. Det blir annars svårt för en konsument att vara säker på att man får rätt hjälp. Det blir en kvalitetsstämpel på det faktiska yrkeskunnandet.

ANNONS