Hagelgeväret. Vapnet som polisen beslagtog efter att tullen hittat det i ryggsäcken.
Hagelgeväret. Vapnet som polisen beslagtog efter att tullen hittat det i ryggsäcken.

Två års fängelse för att ha förberett rån

Avsågat hagelgevär, rånarluva och handskar. Det var några saker som hittades när tullen stoppade en bil i Svinesund. Nu har en av männen i bilen dömts till fängelse, den andre har släppts fri.

ANNONS
|

Det avsågade hagelgeväret låg i en ryggsäck, tillsammans med skarpa patroner. Och eftersom där också fanns en rånarluva, handskar, skidglasögon och andra föremål har Uddevalla tingsrätt gjort bedömningen att föremålen var ägnade att användas vid ett rån.

Ägaren till ryggsäcken är en 23-årig man, tidigare dömd för bland annat rån, döms nu till två års fängelse för förberedelse till grovt rån, grov smuggling och narkotikasmuggling.

Förutom rånutrustningen fanns också mannens pass i ryggsäcken och hans dna hade hittats både på insidan och utsidan av rånluvan. 23-åringen nekade under domstolsförhandlingen till brott och sa att han aldrig sett vapnet förut, men domstolen tyckte inte att hans berättelse var trovärdig.

ANNONS

23-åringen var passagerare i bilen som körde från Oslo och skulle till Lund. Föraren var en 19-årig man som också misstänktes för förberedelse till rån. Denne sa sig dock inte ha någon kännedom om innehållet i ryggsäcken, och det finns inget som binder honom till ryggsäcken varför tingsrätten friar honom från förberedelsebrottet.

Däremot döms han för narkotikasmuggling, ringa narkotikabrott och rattfylleri till två månaders fängelse. I och med att han suttit häktad sedan början av december anses straffet vara avtjänat och han har försatts på fri fot.

ANNONS