Med hjärta för Strömstad och havet. 25-åriga Sanna Johansson är förväntansfull inför den stora FN-konferensen i New York.
Med hjärta för Strömstad och havet. 25-åriga Sanna Johansson är förväntansfull inför den stora FN-konferensen i New York.

Till FN-konferens i New York

Mellan 5 och 9 juni hålls FN:s ”The Ocean Conference” i New York. Strömstadsbördiga Sanna Johansson arbetar på UD i Stockholm och reser med delegationen från Sverige. Medverkar på Havskonferensen gör bland andra kronprinsessan Viktoria.

ANNONS
|

Efterlängtad värme har strömmat in över norra Bohuslän. 25-åriga Sanna Johansson njuter av vädret och att vara hemma i Strömstad. Inom några dagar reser hon till New York när Sverige och Fiji är initiativtagare till Havskonferensen. Det är den första stora FN-konferensen, där inriktningen är på haven och dess resurser – men också som för första gången enskilt handlar om ett av de 17 globala målen för hållbar utveckling.

– Det är Sverige och Fiji som har tagit initiativet till Havskonferensen och står för ordförandeskapet. Jag jobbar på sekretariatet på UD som ansvarar för samordningen och organiseringen. Arbetet har varit intensivt under hela våren, säger hon.

ANNONS

Konferensen kommer framför allt handla om den mycket allvarliga nedskräpningen. 13 miljoner ton – så mycket skräp beräknas varje år hamna i haven, varav den största delen är plast. Konsekvenserna blir dödliga för såväl djur som människor.

– Haven är i ett kritiskt läge. Vi behöver bli handlingskraftiga för att göra något åt problemen. Det är därför vi uppmärksamma detta genom att vi ska ha en FN-konferens om haven. Det är första konferensen som fokuserar på hav och är ett delmål av Agenda 2030 som handlar om hav och marina resurser, säger Sanna Johansson.

Syftet med konferensen är också att alla FN-stater ska göra en verksamhetsdeklaration som förklarar hur målen ska uppnås.

– Det kommer också att handla om partnerskap om hur vi kan samarbeta. Vi hoppas även att det ska bli en uppföljningskonferens framöver. Av alla 17 globala mål för hållbar utveckling går haven och marina resurser sämst i Agenda 2030. Om nedskräpningen fortsätter säger forskare att det år 2050 kommer vara mer plast än fisk i haven. Läget är mycket allvarligt, säger Sanna Johansson.

Ur lokalt perspektiv nämns Bohuskusten som en av de skräpigaste i hela Europa. Mätningar visar att omkring ofantliga 8000 kubikmeter marint skräp flyter i land varje år. Samtidigt arrangeras allt oftare strandstädningsinitiativ och Sanna Johansson menar också att fler människor uppmärksammar problemet.

ANNONS

– Medvetandet har ökat och det är allt större engagemang. På UD har vi mycket kontakt med personer som engagerar sig och vill göra något. Jag tror att haven ligger så nära oss att man känner stark anknytning till det, säger Sanna Johansson.

Delegationen från Sverige leds av vice statsminister Isabella Lövin, (MP), samt landsbruksminister Sven-Erik Bucht, (S) och miljöminister Karolina Skog, (MP). Trion kompletteras även av kronprinsessan Viktoria som medverkar på Världsvattendagen 8 juni. Från Sverige kommer också bland annat organisationer som Sida och Havs- och vattenmyndigheten.

– Hon är inte med i den svenska delegationen, men kommer att vara på plats. Viktoria har ett stort engagemang i havsfrågorna.

Vad har du för förväntningar på konferensen?

Jag har ganska stora förväntningar. Att vi har en konferens som sätter prägel på arbetet och att det är ett startskott där vi tar ansvar för våra hav. Det är ganska stort att vi har fått igenom konferensen. Det har var ganska många motsägelser om att ha en enskild konferens om ett enskilt mål.

– Men jag tror att vi alla ändå är ganska enade om att haven är i såpass kritiskt läge att vi behöver hjälpa dem, säger Sanna Johansson.

ANNONS
Fakta: Havskonferensen (The Ocean Conference)

Konferensen pågår 5-9 juni. Initiativtagare: Sverige och Fiji.

Ska resultera i: Frivilliga åtaganden från alla länder och andra aktörer för att bidra till att mål 14 och dess delmål uppnås.

”Call for Action”, en politisk deklaration som förhandlas mellan FN-länderna. Sammanställningen görs under sju partnerskapsdialoger som hålls under konferensen på olika teman – från hållbart fiske och försurning till marint skräp och behovet av forskning.

Källa: Regeringen.

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS