Teaterstart. Bjarne Schützer och Camilla Hedin står bakom Strömstads nya teaterprojekt. De vill lära ut, skapa och bjuda in till att se teater.
Teaterstart. Bjarne Schützer och Camilla Hedin står bakom Strömstads nya teaterprojekt. De vill lära ut, skapa och bjuda in till att se teater.

Teatern ska väckas till liv i centrum

Nu slår det en gnista i stadens kulturliv. Strömstads teaterlucka kommer att fylla på med drama på alla nivåer.

ANNONS
|

På Kulturhuset Skagerack hoppas den nyskapta teaterföreningen på initiativ av Bjarne Schützer och Camilla Hedin så småningom kunna hålla hus. Men renoveringar intill gör det svårt och än så länge kommer teatern vara i en annan lokal.

– Tanken är att vi ska kunna vara här sen. Men nu har vi en lokal på Folkets Hus, säger Camilla Hedin.

Det är hon som kommer att leda teatergrupperna. Vid sin sida har hon Bjarne Schützer, även om hans roll mer handlar om att skaffa fram pengar till verksamheten i form av olika bidrag. Att de kan starta upp är just på grund av bidrag från ABF, Thordénstiftelsen och kommunen.

ANNONS

– Det tog tid att komma i gång med det här. Dels hitta formerna för det och dels att hitta var det finns bidrag för att sätta i gång. Vi sökte bidrag förra året men fick inte från alla ställena, men vi fick tillräckligt för att sätta i gång, säger Bjarne Schützer.

Teatern som annars har lyst med sin frånvaro i Strömstad kommer nu att få sin plats. Till en början är tanken att det ska vara två grupper. En ska vara för åldrarna 6 till 10 år och den andra för äldre ungdomar och vuxna. Orsaken till att det är hög tid att få in teatern är att det varit en stor lucka sedan scenprofilen på gymnasiet la ner.

– När den försvann upplevde vi ett tomrum. Därför började vi skissa på en teaterverksamhet utanför skolan, säger Bjarne Schützer.

Nu blir det en möjlighet för Strömstadsborna att få testa på teater och att titta på teater.

– Vi har en bra kulturverksamhet i Strömstad men det som saknas är teater. Den bristen tänkte vi göra någonting åt. Och det som verkligen har saknats på många år är möjligheten att gå och titta på teater, säger Bjarne Schützer.

De hoppas på att kunna bidra med uppsättningar genom Riksteatern. Men också att ta hit folk som kan hålla i workshops för att lära ut teater. För det är det föreningen vill ha störst fokus på.

ANNONS

– Vi kommer att starta med vuxna och med barn. Det blir dramaövningar och att lära sig allt som ingår. Det är inte bara att ställa sig på scen och köra sina repliker. Vi kommer göra allt möjligt från att använda rösten och samarbeta på scen till hur man skapar en trovärdig karaktär, säger Camilla Hedin.

Även om detta bara är startskottet hoppas de att föreningen och teatern kan växa i Strömstad.

– Tanken är att vi ska växa och bli fler grupper. Det finns så mycket inom teater att lära sig. Vi har tänkt workshops med smink, kostym och mask. Senare kanske vi tar in dans och musik, säger Camilla Hedin.

Fakta: Föreningen

Förväntas dra i gång i början av oktober. Till en början kommer det att finnas två grupper. En för barn upp till 10 år och en för unga vuxna och uppåt.

Förhoppningen är förutom det viktigaste att lära ut teater, också att bjuda in till uppsättningar.

ANNONS