Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Strömstads nyaste stadsdel

För ett par år sedan låg det bara några hus utspridda på fälten. Nu bor det flera hundra personer i Mällby. Tidningen tog en tur till Strömstads nyaste stadsdel.

Som genom ett trollslag har de öde fälten i Mällby på bara ett par år förvandlats till Strömstads mest expansiva bostadsområde. Och ännu mer ska byggas här ute.

Ute på gården mellan hyreshusen träffar jag på Tony Neij som bott här i ett år med sin fru.

– Jag tycker det är ett lugnt och bra område. Känns som att bo på landet fast det är enkelt att cykla in till stan, säger han.

Så sent som i september invigdes det senaste tillskottet, ett hyreshus med 46 mindre lägenheter på Alvägen. En av dem som flyttat in är 21-åriga Mimmi Hogeus som bor i en liten lägenhet på 45 kvadratmeter med sina två katter.

– Jag bodde tillfälligt i en av lägenheterna på Surbrunnsgatan där de river nu, och när jag sökte lägenhet var det lättast att få en härute, säger hon.

Vad tycker du om Mällby?

– Jag tycker det är jättefint läge här ute, det är nära till skogen och havet och lätt att ta sig in till stan. Och så är det bra stämning i huset. Jag känner väldigt många som bor här, det är mest unga människor från Strömstad. Jag gillar området så mycket att jag satt en dekal på bilen där det står "Mällby rockers", skrattar hon.

Mimmi Hogeus jobbar i hemtjänsten och läser till undersköterska på Komvux. Hon trivs så bra i Mällby att hon gärna stannar kvar även när hon ska uppgradera till ett större boende.

– Ja, det finns ju många hus härute och det ska byggas ännu mer. Jag är uppvuxen i Näsinge så jag är van vid att bo på landet. Här har man både naturen och mycket folk omkring sig, det är en bra kombination.

Mällby förskola invigdes i augusti 2014, innan de fyra hyreshusen ännu stod på plats i området. Omkring 100 barn är inskrivna på de sex avdelningarna i förskolan, många av dem boende i området men också en hel del från övriga delar av Strömstad. Bygget gjorde att den långa förskolekön i kommunen lättade upp väsentligt.

I mellandagarna är det inte många barn på plats på förskolan så jag passar på att göra ett besök.

På plats är bland andra förskollärarna Karoliina Johansson och Agneta Karlbratt.

– Vi har kunnat se när husen och lägenheterna ploppat upp härutanför, det har varit kul att följa det. Det är ganska käckt för alla barnfamiljer som flyttar ut hit, barnen får många kompisar som bor i området, säger Karoliina Johansson.

Använder ni er av närheten till naturen?

– Ja, det finns en pedagogisk tanke att vi ska ta oss ut mycket i naturen. Skogen som vi har precis här vid knuten är en jättetillgång, det är bara för oss att öppna grinden och gå ut på promenad. Annars brukar vi cykla över med barnen till campingen här borta, vi får använda deras hinderbana och hoppborg och de andra lekgrejerna de har.

Agneta Karlbratt som tidigare arbetat som förskollärare på Koster tycker att det är bra stämning på förskolan.

– Det är jättego sammanhållning. Vi försöker hela tiden utveckla vår förskola och skolgården. Föräldrarna är väldigt positiva och hjälper till och bygger, de har hjälpt oss bygga grillplats och vindskydd.

Mällby kommer att fortsätta växa de närmsta åren. På Mällbyberget sker försäljning av tomter till 27 nya villor och i södra Mällbydalen arbetar kommunen för ännu ett nytt område med 100 bostäder.

Fakta: Byggen i Mällby

I augusti 2014 invigdes förskolan i Mällby. Sedan byggde Strömstadsbyggen tre hyreshus med sammanlagt 44 lägenheter i Mällbydalen som invigdes i november 2015, och därpå ytterligare ett hyreshus med mindre lägenheter som invigdes i september i år.

Och det är fler byggen på gång.

På Mällbyberget finns en detaljplan för 27 nya villor, där företaget Maxhus har en pågående försäljning av tomter. Det kan bli upp till 84 hus på berget om exploatörerna får som de vill.

I kommunens bostadsförsörjningsplan ligger Mällbydalen södra först i prioritet.

Området utgör omkring 4,5 hektar och är beläget på ett större bergsparti söder om de befintliga bostadsområdena i Mällby. Det kan bli omkring 100 nya bostäder i området, främst par- och radhus men även flerbostadshus. Vägen dit ska gå från Bojarparkeringen.

Se mer från - Strövtåg i Strömstad