Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bild: Jenny Johansson
Bild: Jenny Johansson

Strömstad växer mest i regionen

De flesta kommuner i Västra Götaland växer i befolkningsantal eller har ungefär samma antal invånare 2030 som 2016. Göteborg och kranskommunerna samt Strömstad är de som beräknas växa mest fram till år 2030.

 

År 2035 beräknas 1,95 miljoner invånare bo i Västra Götaland. Det visar nya siffror som Västra Götalandsregionen tagit fram.

Utöver ett stort positivt utrikes flyttöverskott till Västra Götaland förväntas även födelseöverskottet, alltså skillnaden mellan antalet födda och döda, vara positivt under hela prognosperioden. Runt 2030 och framåt förväntas flyttnettot och födelseöverskottet vara ungefär lika stora.

Det är många fler som förväntas flytta till regionen än som förväntas flytta härifrån.

De flesta kommuner i Västra Götaland växer i befolkningsantal eller har ungefär samma antal invånare 2030 som 2016. Göteborg och kranskommunerna samt Strömstad är de som beräknas växa mest fram till år 2030. Störst procentuell ökning bland alla kommuner i Västra Götaland förväntas Göteborg få. De närmaste åren beräknas alla kommuner öka sitt invånarantal, men till 2030 förväntas några kommuner, Bengts­fors, Gullspång, Orust och Sotenäs, minska något i befolknings­antal jämfört med 2016.

Antaganden om storleken på det framtida flyttnettot är osäkra, då det positiva flyttnettot till största del beror på asylinvandring, och i mindre utsträckning av t.ex. arbetskraftsinvandring och in/utvandring av svenskfödda. Politiska beslut och utvecklingen av konflikterna i världen kan göra att flyttnettot blir mycket större eller mindre än vad som det utifrån dagens förutsättningar förväntas bli.

År 2016 fanns det cirka 84 000 invånare som var 80 år eller äldre i Västra Götaland. Det antalet beräknas öka med 60 procent, till 133 000 invånare år 2035. Detta kommer att ställa krav på en stor utbyggnad av flera samhällstjänster i kommunerna, som till exempel hemtjänsten. År 2035 beräknas var elfte invånare i Skaraborg och Fyrbodal vara 80 år eller äldre och var fjärde vara 65 år eller äldre.