Nya centrum. Butiker och varuhusen på Oslovägen måste i dag räknas in i det är Strömstad centrum, menar köpmannaföreningen.
Nya centrum. Butiker och varuhusen på Oslovägen måste i dag räknas in i det är Strömstad centrum, menar köpmannaföreningen.

Strömstad står starkt - Även centrum ökar

Gränshandeln fortsätter att blomstra på Nordby. Redan om någon månad öppnar ännu en stor butik där. Inne i själva Strömstad lever handeln också starkt.

ANNONS
|

– Strömstad är en stark region som kanske nu drar till sig inte bara kunder utan nu också kompetens från grannlandet, säger Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouve.

I takt med att offshore-industrin haft bekymmer i Norge har hoppet ökat på den svenska sidan, om att få hit värdefull kompetens.

Handelskammarens senaste konjunkturindikator som kom på måndagen, visar ökad konsumtion och fortsatt låga varseltal i Fyrbodal. Bedömningarna bygger på svaren från 240 företag som svarat på ett antal frågor om hur man bedömer näringslivsläget på både kort och längre sikt.

– Företagen i Fyrbodal ser ljust på framtiden och då ligger konjunkturindikatorerna högt. Det är glädjande och det investeras för fullt i Fyrbodal. Antalet konkurser och antalet arbetslösa är relativt få, säger Johan Trouvé.

ANNONS

Han tillägger att Strömstadregionen fortsätter att sticka ut som en ovanligt stark region.

– Ja, det finns ingen motsvarighet till Strömstad i Sverige. Strömstads handelsindex är lika stort som om hela Örebro låg där, i stället för lilla Strömstad, säger Per Andersson vid handelns utredningsinstitut som har säte i både Göteborg och Stockholm.

– Men vi har aldrig mätt handeln i det som var den ursprungliga centrumkärnan. I dag finns ju nya varuhus utmed Oslovägen och det kan vara en fråga var man ska dra gränsen för centrumhandel.

Köpmannaföreningens ordförande Conny Andersson är ganska nöjd de satsningar som just nu håller på att genomföras i centrum.

– Strömstad är inte unikt med att handeln i det som förr kallades centrum känner av externhandeln. Men vi menar att centrum numera också innefattar Oslovägen och delar av Prästängen. Då går det fortsatt ganska bra för handeln i staden, säger Conny Andersson.

Om ett knappt år lägger Handelns utredningsinstitut, HUI, svaret i siffror på bordet. Mätning av centrumhandeln pågår.

Bred gränshandel

I någorlunda närhet av Nordby finns andra köpcenter inriktade på norrmän på många ställen som:

Svinesunds handelsområde

Strömstad centrum

Tanums shoppingcenter

Gränshandeln i Eda

Töcksfors handelspark

Charlottenbergs shoppingcenter

Men lite god vilja kan också räkna dit:

Dals Ed

Torp köpcentrum i Uddevalla

Norrmännen handlar för mer än 10 miljarder kronor i samband med dagsturer till Sverige. Mat, alkohol och tobak är de mest köpta varorna,

Nästan hälften av gränshandeln består av mat.

ANNONS