FULLSATT. Hörsalen på Naturum fylldes av folk till sista extrastol och litet till när det vattenprojektet informerade.
FULLSATT. Hörsalen på Naturum fylldes av folk till sista extrastol och litet till när det vattenprojektet informerade.

Stort intresse för vattenprojektet

Intresset för vattenprojektet är jättestort. Det visade uppslutningen när Kosternämnden för första gången kallade till ö-råd mitt i sommaren.

ANNONS
|

Tillströmningen gladde projektledaren Christian Pleijel. Han fann bara ett smolk i glädjebägaren:

– Medelåldern är hög. Jag hoppas få med fler barn och unga, framtidens vattenförbrukare.

Barnen kommer med säkerhet att utgöra en grupp i den fortsatta dialogen när projektgruppen i slutet av november, ställer ut sitt förslag till lösning av vattenfrågan. Dessförinnan blir det ytterligare en livaktig dialog, planerad till vecka 32.

– Anmäl er till mig här, om ni vill bli djupintervjuade om hur ni använder vatten och hur ni upplever vatten som livskvalitet, uppmanade han och kunde efter mötet konstatera att han fått en bunt namn.

Till djupintervjuerna kommer sedan ytligare och snabbar intervjuer, när intervjuare dyker på folk i affären, på båten och andra ställen.

ANNONS

Christian Pleijel förklarar att han betraktar vattensystemet som uppbyggt i tre nivåer:

+ De grundläggande förutsättningarna i naturen, alltså hur, var och när vatten bildas och försvinner.

+ Det människan gör med vattnet, via teknik och vanor

+ Ekonomisk, teknisk och politisk påverkan via sådant som taxor och försörjningssystem.

– Vi gör en utredning som noggrant studerar alla de tre nivåerna. Det känns gediget och unikt, säger han.

Projektet är halvvägs och långtifrån alla studier har resultat att redovisa. Göteborgs universitet undersöker till exempel brunnar och grundvattenbildning i ett ettårigt projekt. Däremot säger projektledaren redan nu att tidigare utredningar räknat med för hög förbrukning.

Under toppbelastning går det enligt de beräkningar Göran Lyth genomfört åt projektet åt 359 kubikmeter vatten per dygn. Projektgruppen har med hänsyn till behovet av marginaler enats om att sätta siffran till 550-600 kubikmeter, även det en minskning i förhållande till tidigare utredningssiffror på över 800 kubikmeter.

Skillnaden beror enligt Pleijel på att man förut byggt på allmänna schablonberäkningar och att Kosterbor är mer sparsamma med vattnet. Beräkningarna fortsätter, bland annat via de förestående intervjuerna.

Om ett par veckor gästas Koster av professor Andy Bäcker som har förslag på hur man detaljerat kan mäta förbrukning och uppmuntra till vattenhushållning.

ANNONS

Från ö-rådets deltagare kom bland annat påpekandet att de bofasta står för en liten del av förbrukningen och därför inte bör ta det största ansvaret för förändringar.

Fakta: Vattenprojektet
  • Projektet ska utveckla ett trovärdigt och hållbart alternativ till en överföringsledning under Kosterfjorden.
  • Det löper under ett år och ska redovisa sin slutsats för kommunstyrelsen i februari 2017.
  • Det ska utreda behovet av färskvatten, tekniska lösningar samt hålla samråd med Kosterborna.
  • I utredningarna ingår också avloppsfrågan. Kommunens avloppsinventering pågår men har inte presenterat några resultat. Många avlopp på Koster bedöms dock behöva förbättringar, inklusive det kommunala avloppsverket.
  • ANNONS