Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Skans från 1717 funnen

Bo Magnusson, Strömstads historieförening, har hittat ett försvarsverk från Karl XII:s tid som varit bortglömt i 300 år, ovanför Lokstallets parkering.

– Det är ett unikt fynd i Europa skulle jag vilja säga, så välbevarad som skansen är, säger Bo Magnusson.

En kort klättring upp från Lokstallets parkering, ovanför järnvägen, ligger skansen med sina löpgravar där karolinerna hade sina kanoner uppställda mot den väntade fienden från havet. Skansen byggdes 1717 och var färdigbyggd vid Tordenskiolds anfall i juni. Sedan har den varit bortglömd och okänd i alla år sedan kriget tog slut.

Tillsammans med bland andra Linnea Nordell, arkeolog vid Bohusläns museum och Bodil Andersson vid Haldens historiske samlingar, går vi runt i den ganska omfattande skansen. Här har en gång i tiden kanoner stått uppställda, med karoliner som gått på vakt i väntan på fiendens skepp. Bland fynden finns ett gammalt krutförråd, byggt av stenar från omgivningen.

– Härifrån har man kunnat skjuta ända till Furholmen. Vi vet inte om man gjorde det 1717 när norrmännen anföll, men det är möjligt att något fartyg kan ha kommit den här vägen, säger Bo Magnusson.

Möjligen ska nu en skylt sättas upp nere vid Lokstallet som informerar om fornlämningen.

Det var Bo Magnusson som upptäckte den när han var ute och gick i terrängen.

– Den verkar faktiskt ha varit bortglömd redan när Linnélärjungen Pehr Kalm besökte Strömstad 1749, säger han.

Skansen hade mycket väl kunnat bli bortsprängd när järnvägen drogs till Strömstad i början av 1900-talet – men tursamt nog klarade den sig med en meters marginal.

– Det är svårt att se lämningarna för all sly, sommartid när det grönskar är det nog omöjligt. Men allt finns kvar här, löpgravar och stenmurar, säger Linnea Nordell.

Folk har röjt skogen uppe på berget och lagt sly i löpgravarna, till synes utan att förstå vad de var för något.

– Det har man nog gjort i ren okunskap. Men det är tur att man har röjt här, annars hade det kunnat växa upp stora träd som kunde ha sprängt sönder stenmurarna, säger Bo Magnusson.