Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Så värnar Strömstad centrum

Mer grönt i centrum, återupplivad torghandel, fler aktiviteter som drar in besökare och satsning på cykelleder. När Strömstad gör som Halden och profilerar centrumkärnan, hoppas man att det räddar butikerna i centrum.

Arne Green är Strömstads torghandel förkroppsligad. I ur och skur året om ha han stått här i sju år för att sälja något till Strömstadborna. Nu gäller det att få människor att till någon del välja torget och gamla centrum, framför Nordby köpcenter och Oslovägen.

– Vi arbetar för att Arne ska få fler kollegor här på torget och att vi kan använda centrum som ett dragplåster ännu mer än i dag, säger tekniska nämndens ordförande Åsa Torstensson (C).

– Ja, det här är en fantastisk miljö och detta är ju stadens hjärta, säger Ulla-Britt och Stig Bengtsson som den här dagen handlar hos Arne Green precis som alltid tidigare.

Arbetet med att rädda stadens gamla centrum från utarmning, som både köpladorna på Oslovägen och Nordby köpcenter skulle kunna stå för, har slagit rot hos många.

Politiker, tjänstemän och köpmän arbetar med en räddningsplan, precis som man gjort i Halden (se torsdagstidningen). Men här i Strömstad talar man inte lika tydligt om hotet från externhandeln, som man gör i Halden.

För alla är glada för jobben och skatteintäkterna som en växande handel på Oslovägen och Nordby medför. Problemet kan, som någon tidigare sagt, vara att dra gränsen för vad som är Strömstads centrum.

Men mycket är på gång när det gäller stadsutveckling just här; en ny centrumplan med cykelleder, återskapad trädallé utmed Södra Hamngatan och Badhusgatan, mer belysning i centrum för att skapa trygghet och så bättre ytor för torghandel.

Dessutom ska Strömstad marknadsföras - precis som man gjort i Halden. Många är inblandade: Kommunens politiker, turistchefen, näringslivsutvecklaren, utvecklingschefen, gatuchefen och EU via ett interregprojekt.

Centrum ska skyltas upp bättre. På sikt ska man till och med kunna besöka Strömstads centrum digitalt.

– Torget, Oscarsplatsen och Plagen är viktiga i centrum och när vi är klara kommer man att kunna åka tryggt på cykelbana från Seläter vill Daftö camping utmed hela Badhusgatan, säger kommunens översiktplanerare Björn Richardsson.

– Det är viktigt att fräscha upp i centrum, men också att vi kan åstadkomma fler bostäder här inne, säger han och lägger till att redan den charm centrum har i dag är en publikmagnet.

– Vi har bara 13000 invånare, men två hotell och ett tiotal restauranger öppna året runt. Stadsmiljön nära havet är fantastisk och staden växer, säger Richardsson som själv flyttade hit för 25 år sedan.