Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

DSC_0160
Trafiken. Hur ska trafiken få gå gamla stadskärnan i framtiden?

Så ska Strömstad centrum slipas till

Människor ska dras till den gamla stadskärnan, med marknadsföring, bättre miljö och påhittiga evenemang. Därtill ska trafiken anpassas.

– Vi arbetar på två fronter med detta. Dels ett utvecklingsarbete, ett så kallat interreg-projekt, med EU-medel i botten. Dels med en lokal kommunal centrumplan som drivs av tekniska förvaltningen, säger kommunens turistchef Åsa Massleberg.

Till den 20 april bjuder man nu in tjänstemän, politiker, näringsidkare och fastighetsägare till en samtalskväll om centrum.

– Det här behöver vara brett förankrat och skulle någon annan villja vara med än de här grupperna kan vi säkert ta emot dem också.

Till mötet som ska hållas i kommunfullmäktige-salen i kommunhuset kommer också kvalificerade föreläsare som Rudolf Antoni (vice vd och näringspolitisk chef för Fastighetsägarna) och Maria Fors som är vd för Citysamverkan i Västerås.

Västerås Citysamverkan AB är ett bolag som ägs av näringslivet och fastighesägarna på orten.

För några år sedan fick just Västerås utmärkelsen Årets stadskärna, som en effekt av ett liknande jobb som det nu Strömstads kommunledning och näringslivet här har föresatt sig.

Strömstad Tidning har ganska nyligen i korta ordalag beskrivit idéer som finns i centrumplanen för att förändra och utveckla centrum - säkrare cykeltrafik, mer gröns i centrum, mer belysning i centrum, utveckling av Plagen och torget som aktivitetsytor, sänkt hastighet i centrum mer torghandel.

– En attraktiv och levande stadskärna är otroligt viktig för både invånarna själva och för besökare. Det kan vara själva nyckeln för synergieffekter mellan handeln och övrig besöks näring, säger kommunens turistchef Åsa Massleberg.

Kan du utveckla den tankegången lite?

– Själva staden är hjärtat och navet i Strömstad och står för en viktig del av varumärket - både destinationen och kommunen som helhet.

Arbetet med åtgärder för att göra kommunen ännu mer eftertraktad och samtidigt rädda handeln i det gamla centrum, har pågått under några månader.

– Vi har bildat en intern förvaltningsövergripande arbetsgrupp för stadsutveckling, skapat en lokal projektplan och en aktivitetsplan, berättar Masselberg.

Till sommaren kommer turister att kunna få guidade turer i kommunhuset och på så vis lära känna Strömstad.

Det viktiga mötet den 20 april följs sedan upp ännu ett möte , en workshop, den 11 maj. Det ska ledas av Tomas Kruth och Anne Liljenby från Fastighetsägarna.

Då ställs frågan hur Strömstad ska rustas som handelscentrum för att möta framtidens krav?

En fråga blir vad som bör finnas för butiksmix i centrum?

Strömstad kommun

Antal invånare: 13 079 (2016)

Sverigemedel 34 466

Medelålder: 42,5 år (2015)

riksgenomsnitt 42

Medianinkomst 230 286 kr (2015)

Sverigemedel 261 038

Skattesats 33,39 procent (2017)

Sverigemedel 32,12 procent

Andel högskolutbildade 17,1 procent

Sverigemedel 26,2 procent

Nyföretagande per 1000 invånare (2015) 12,2

Sverigemedel 11,6

Öppen arbetslöshet (AF:s siffror 2016 5,7 procent

Sverigemedel 7,6 procent

Andel förtidspensionärer (2015) 5 procent

Sverigemedel 5,7 procent

Största privata arbetsgivare (2016) Gottebiten Strömstad AB 225 anställda

Största offentliga arbetsgivare (2016) kommunen 1 425 anställda