Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Så campar du längs västkusten

Snart är det dags att semesterbo på hjul. Vi har kollat priserna under högsäsong på 20 anläggningar för husvagn och husbil. Och nu skärps hyresavtalen.

På somrarna drar semesterfirarna ut i fält. Där hägrar trångboddhet i varierande grad.
Campus är latin och betyder just fält, och det var i USA campingen utvecklades. Den byggde på gamla indian- och nybyggartraditioner och det första campinglägret öppnades 1861 i Connecticut. Rörelsen spreds via scouter och kyrkorna.
 

Kom till Sverige 1921

Campingen kom till Sverige 1921, då tältning och tältuthyrning fanns med i Svenska turistföreningens program. På 1950-talet bidrog den ökande bilismen till högre komfort med husvagnar. I vår tid växer marknaden explosionsartat med husbilar, stora som bussar. Fast tältplatser finns kvar på campingarna, oftast till lägre pris än andra campingtomter.

För husbilar finns många separata ställplatser, ofta i hamnar. Men i vår tabell håller vi oss till de traditionella anläggningarna: campingplatser geografiskt nära varandra längs kusten, hälften fristående och hälften anslutna till SCR, Svensk Camping. I tabellen nedan hittar du priset för en vecka under högsäsong.

Klicka på bilden för att se jämförelsen i stort format:

Femstjärniga anläggningar
 

De lägsta priserna har två fristående campingplatser. De två med högst veckopris, SCR-anslutna, är två femstjärniga anläggningar med stort utbud. SCR:s klassificeringssystem säger något om vad som finns att tillgå i form av service och förströelse. Kategorierna är: hygien, miljö, service, aktiviteter och event. Betyget är sammanvägt och högst fem.
Nytt för i år är att för de SCR-anslutna finns också ett gemensamt kontrakt, med bland annat regler för avbokning. Campingvärdarna förbinder sig att följa beslut i Allmänna reklamationsnämnden om konsumenten gör en anmälan dit efter en tvist.
– Det var lite dåliga villkor här och där i hyresavtalen och eftersom det är en stor bransch valde vi att titta på vilka regler som gäller på området, säger Daniel Gustafsson, jurist på Konsumentverket.

Har nått kompromiss

Bland de gamla avtalen som granskades fanns bland annat villkor som gjorde det möjligt för värden att hyra ut campingtomten till en ny gäst om den första tillfälligt lämnade den under sin vistelse. Men enligt Konsumentverkets jurist handlade det framförallt om hårda avbokningsregler.
– Nu har vi nått en kompromiss som ger gästerna större flexibilitet fram till sista veckan före ankomsten, säger Daniel Gustafsson.

Stannar länge

Hos de mindre fristående campingarna finns gäster som stannar länge. Enligt en av värdarna är det en orsak till att inte ansluta sig till SCR, där gästerna måste ha Camping Key Europe-kort med årsavgift för kontrollmärke.
– Det är många fördelar med kortet, men en nackdel för oss eftersom man måste sälja ett visst antal kort och annars måste betala kontrollmärkena själva. Vi har många fasta säsongsgäster och kortet är mest för dem som åker runt, säger Per Arne Joelsson, ägare till Bjälveröds camping i Strömstad, som tidigare varit ansluten.

FAKTA

Camping är Sveriges största semesterboende med 15 miljoner gästnätter om året.
70 procent av alla norska sommarturister i Sverige bor på en campingplats.
2016 noterades en miljon gästnätter i husbil på camping. Men fortfarande bor en majoritet i husvagn. Sex procent av camparna tältar.


Ångerrätt gäller ej

Distansavtalslagens ångerrätt gäller inte mellan campingplatser och konsumenter som bokar boende. Läs därför avtalsvillkoren noggrant. Alla SCR-anslutna anläggningar har nu samma villkor, bland annat för avbokning.


De nya villkoren

SCR Svensk Camping och Konsumentverket är nu överens om vilka regler som gäller på campingområdet bland anslutna medlemmar. I branschöverenskommelsen kan du läsa vilka rättigheter och skyldigheter du har som campare och vad som gäller för företaget som driver campingen.
För avbokning gäller bland annat schablonvillkor som ska ersätta campingvärden för inkomstbortfall. Avbokning 14-30 dagar före upplåtelsedatum: gästen betalar högst 50 procent av avtalad hyra. Avbokning 2-13 dagar före: högst 80 procent.
Senare återbetalas inget från campingvärden.


Camping Key Europe

Kortet gäller i hela Europa. En ansvars- och olycksfallsförsäkring ingår som täcker händelser inom campingområdet och kompletterar annat försäkringsskydd som bör användas först, enligt camping.se.


Stjärnorna på SCR

Inför varje säsong publicerar SCR Svensk Camping årets klassificering av svenska campingplatser. Campingplatserna får en-fem stjärnor. Samma bolag som klassificerar hotellen gör bedömningen. Av 450 medlemscampingplatser har 11 fått fem stjärnor och 90 fyra stjärnor.