Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Så arbetar smuggelligorna

Ombyggda knarkbilar och kurirer används i den organiserade smugglingen.

De organiserade ligorna använder både list och stor kreativitet för att försöka få över sina smuggelvaror över den norska gränsen. Tullen ligger alltid steget bakom. 

– Vi har sett att de ligger upp i fjällen och kikar på oss, säger Wenche Fredriksen och pekar upp mot berget vid tullstationen. 

 

 

Tallar och granar vajar i blåsten. Vi vet inte om någon iakttar oss just nu. Det behövs en kikare om vi ska kunna upptäcka någon som ligger gömd i den täta skogen. 

– De använder mycket tid och resurser för att få igenom sina varor. De är påhittiga och vi har en hel parkering full med ombyggda bilar, säger Per Kristian Grandahl.

Han är kontorschef och syftar på det som närmast kan liknas vid en bilkyrkogård ett par hundra meter bort. Ett hundratal fordon står parkerade med stängsel runt och hänglås på grinden. Det är i polisens beslag nu. Några bilar är riktigt risiga, andra ser ut som de är i toppskick. 

Saknar fjädring

Men det är de inte. Någon bil har plockats isär för att kunna fyllas med amfetamin i hjulhusen. Eller så har bränsletanken blivit ett hemligt rum att fylla alkohol med. 
Många skulle antagligen vara helt livsfarliga att köra. De är både svåra att styra och bromsa. 

– De som används för att smuggla så mycket alkohol som möjligt saknar fjädring och har höjts för att det inte ska synas hur tungt lastade de är, säger Per Kristian Grandahl.  
Alkoholen som smugglas kommer ofta från Polen berättar han. Det är kurirer som får betalt och vars enda uppdrag är att ta den stora risken och transportera varorna över gränsen. 

Barn som täckmantel

I följebilar håller den föraren kontakt med den i smuggelbilen och rapporterar om hur läget vid kontrollstationen eller på vägarna är. 

– Det är både kvinnor och män som smugglar. För ett tag sedan hade vi en kvinna som smugglade amfetamin. Hon hade med sig två yngre barn. Det var ju som en slags täckmantel. Det är såklart sorgligt, säger Per Kristian Grandahl. 

"Bara fantasin sätter gränser"

Det händer att tulltjänstemännen träffar på redan tidigare bekantskaper. Det är ofta de som försöker föra över alkohol. De som fastnar i kontrollen med narkotika avtjänar ofta längre fängelsestraff. 

De mindre vägarna används till stor del att transportera narkotika på. 

– En period tar de en väg. När vi följer efter förflyttar de sig. De använder alla vägar och metoder som finns. Det är bara fantasin som kan sätta gränser. De är otroligt kreativa och då måste vi vara det med, säger Per Kristian Grandahl.

Se mer från - Kampen mot smugglarna